måndag 31 januari 2011

Vetemjöl i någon form - nu

Efter att ha vägt 90 kg under graviditetens slutskede så har kilona rasat relativt fort. Jag är så fascinerad över vad kroppen klarar. När jag väntade Molly vägde jag t o m ytterligare några kilo och de försvann ju så småning om. Igår lånade jag svärisarnas våg och landade på 77,5 kg, alltså sakta men säkert på väg mot matchvikt...

Men de senaste dagarna (och framförallt kvällarna) har vetemjöls- och sockerbehovet slagit in. Tack och lov hittade jag en halv kladdkaka i frysen som jag nu bokstavligen satt tänderna i. Fryst kladdkaka är inte så tokigt och går faktiskt att skära i mindre bitar.

Håll till godo önskar Barbamamma...
Sista bilden på magen innan Molly föddes.

Receptet nedan är klassiskt och grunden har varit det samma sedan jag var 12 år. Sedan kan de varieras med mintsmak (pepparmintsdroppar i smeten), kokos (bröa formen med kokos istället för ströbröd)...

Kladdkaka a la Rödklövervägen
2 ägg
3 dl socker
--> vispa
4 msk kakao
1½ dl mjöl (jag brukar numera ta speltmjöl... känns ju lite nyttigare i frosseriet....)
1½ tsk vaniljsocker
--> blanda ihop
--> rör ned i äggvispet
75 g smält smör
--> rör ned

Grädda i smörjd form i ca 35 minuter på 150 grader

Första promenaden


Laddar över bilder till datorn och här är vi ute på Agnes första promenad. I bakgrunden isen som så småning om ska bli en härlig badvik...

söndag 30 januari 2011

Grattis Agnes 1 månad

Agnes i soffan. Sparkbyxorna är en fin present från Mollys gudmors mamma


...och grattis till Johans bästa kompis Anders på 35 årsdagen!

fredag 28 januari 2011

Linsspett

Fredagsmiddagen blev riktigt god. Till potatisgratängen serverades linsspett som lagades hyfsat snabbt och enkelt. Inspiration härifrån... Efterrätten blev en uppskattad havtornskräm.


Linsspett till 2 vuxna och en 1,5 åring (DN påstod 4 men det tycker jag inte...)
250 g röda linser
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
Olja
2 tsk spiskummin
1 tsk chiliflakes (lämnas ev bort, eller ta endast lite beroende på vad familjen týcker om styrka)
2 msk maizena majsstärkelse
salt


1. Sätt ugnen på 250 grader.
2. Skölj linserna och koka i vatten som täcker dem i cirka 15 minuter. Späd med mer vatten om det verkar för torrt – de ska vara välkokta. Låt rinna av efter kokningen.
3. Finhacka och fräs löken mjuk med vitlök i 2 msk olja. Tillsätt spiskummin, chiliflakes och linserna. Salta. Fräs någon minut. Blanda i majsstärkelse, låt svalna.
4. Forma till korvar. Trä upp dem på spett och pensla med olja. Stek spetten cirka 10 minuter mitt i ugnen. Låt svalna något så stabiliserar de sig och går att lyfta.

Allt i ett: C-vitamin och förförande gott

Havtornskräm
1 liter vatten
1 dl havtornssaft
5 msk potatismjöl
0,75 dl socker

Denna kräm är lite mindre söt en "orginalet" så vill du ha sötare så lägg i 1 dl socker.

Mät upp vatten, socker och potatismjöl i en kastrull och hetta upp tills blandningen stelnar. Sätt kastrullen åt sidan och blanda i havtornssaften. Häll krämen i en skål och strö på lite socker för att slippa skinnet. Servera med vispad grädde.

Någon dag ska jag testa milkshaken:

Havtornsmilkshake
3 msk havtornssaft
2 msk honung
saft av en apelsin
saft av en halv citron
2 tsk vaniljsocker
½ liter mjölk
¼ liter vaniljglass
(1 banan)
Mät upp saften, honungen och vaniljsockret i en skål och blanda. Tillsätt glassen i kuber och vispa med en mixer. ( om du inte har glass så tillsätter du en skivad banan). Vispa ner mjölken.

torsdag 27 januari 2011

Flerbarnstips

Förberedelse

Nu börjar jag förstå vad arbetsgivare menar med att de ser en fördel att anställa personer som har varit föräldrarlediga. Planering, förberdelse, att ligga steget före, ha strategier för olika händelser är egenskaper som (vidare)utvecklas.... Mycket lär man sig på vägen. Just nu är vi två hemma, men så småning om ska jag, Molly (1,5 år) och Agnes knappt 1 månad hålla ställningarna här hemma.

Med ett barn så var det i princip bara att lägga ned Molly där det passade. Nu är Molly både glad över en syster och lite väl hårdhänt så det gäller att vara med i deras möten...

Servering av mat bör därför ske enkelt. Molly somnade på väg hem från barnsången och sover gott ute i vagnen så nu har jag precis förberett morgondagens potatisgratäng. Härligt att laga mat i lugn och ro och det dofta ljuvligt av vitlök.

Fransk potatisgratäng
1 1/2 kg potatis
3 dl grädde
6 dl mjölk
2 msk finhackad vitlök
1 msk salt
1/2 tsk grovmalen svartpeppar
2-3 dl riven ost

Skala potatisen. Skär den tunt på matberedarens fina skiva. Värm grädde, mjölk, vitlök, salt och peppari en rymlig kastrull/gryta. Lägg i potatisen. Kokapå svag värme tills potatisen blivit mjuk, 25–35minuter. Rör då och då. Häll potatisblandningen i en ugnssäker form. Strö över ost.Sätt in i ugnen på 175 grader 35-40 minuter.

Om du gör den dagen före:
Låt svalna när du kokat potatisblandingen.. Täck med plastfolie. Ställ in i kylen tills dagen efter och grädda sedan som vanligt.

tisdag 25 januari 2011

Boka Åland 25-27 mars


Nu är programmet för Mariehamns litteraturdagar klart. Har inte hunnit kika igenom ordentligt men jag (liksom många med mig) utgår kallt med att det håller lika god kvalité som alltid.
Så gör som Helle Klein, Ann Heberlein, Märta Tikkanen, Marcus Birro, Morgan Alling mfl - kom till Mariehamn 25-27 mars!
Läs mer här >>>

Morron!

Sovmorgon efter en lååång natt med en dam med god ämnesomsättning...

Molly rusar in i som sovrummet, undrandes "mamma hemma"? Fortsätter sedan med höga glada "morron", varpå hon rundar sängen och kommer fram till min sida och tre millimeter från ansiktet glatt ropar "morron" igen och trycker upp en vattenflaska i ansiktet, instruerar kort vidare "dricka"...

God morgon!

måndag 24 januari 2011

Egen egen tid

Mollys "gudmormor" (Johans gudmormor) kom förbi på fika och lånade ut Molly på pulka och hembesök. Agnes somnade. Tack tack tack sa jag och njuter av lite egen tid. Surfar runt på onödiga platser och skriver detta inlägg.

P å m i n e g e n t i d.

Nu --> mot diskmaskinen, på vägen dit plockar jag säkert upp Ms tröja, viker ihop handduken, hänger undan tygkassen....

Plockande är en vardagskonst.

Ny blogg


Hittade kakkakaffe när jag googlade på tvåbarnsförälder i min längtan att få lite input till den nya vardagen. Passar på nu när båda barnen sover samtidigt.

Jag har bara hunnit läsa lite, men jag gillar redan bloggen. Rejält finlandssvenskt ;) färgglatt och råd på vägen.

För er som inte har kolla på kakka så betyder det typ bajsa. Läs mer om bloggens namn här :)

söndag 23 januari 2011

Inspiration

Har precis fått 15 min inspirerande och berörande tal av Steve Jobs...

fredag 21 januari 2011

Husmorsskolan

Klicka på loggan för att komma till programmet



Missade Underbaraclaras egna program Husmorsskolan hemma hos Underbara Clara i P1 idag, men ska lyssna så småningom...

Nu är det Människor och tro som gäller. Alltid lika imponerad av Cecilia Uddén.

Uppdatering: Var visst för tidigt ute... Första programmet sänds i morgon, den 24 januari!

Bröstmjölk och potatismjöl is the shit...

Tänk vad fort jag glömmer. Bröstmjöl hjälper mot det mesta. Agnes är lite täppt och snorig och rådgivnings-Jeanett rekommenderar bröstmjölk och då minns jag. Bröstmjölk är svaret på det mesta.

  • Röd rumpa - lufta och smörj med bröstmjölk...
  • Såriga bröstvårtor - smörj med bröstmjölk...
  • ... lustan går säkert att fylla på...
Skulle någon rekommenderat detta för mig innan barnafödandet så hade jag nog tittat lite skumt på den personen, men nu känns det nästan normalt. Egentligen är det inte så konstigt. Kroppen är gjord för att kunna vårda och ta hand om det nya lilla livet och i tacksamhetens tecken fungerar enkla medel till ett litet barn som inte behöver specialmedicin.

Lägg till potatismjöl och du har ett "fullständigt" husapotek ;)

Agnes har namnsdag

Nu har vi bestämt oss. Lillasyster heter Agnes. Det var ett av de första namnen som jag och J nämnde när vi låg där i sängarna i BB-bubblan och funderade på namn. Vi började het sonika på A och sedan gick vi igenom hela alfabetet. Att ge en människa ett namn är stort. Så stort så att det nästan kändes övermäktigt, men nu är vi i allafall i mål med tilltalsnamnet.

torsdag 20 januari 2011

Havtornskur

Bilden lånade jag här


Här behövdes energipåfyllnad och denna dunderkur med havtorn är riktigt bra! En flaska kostade över 8 € men väl värd investering. Innehållar bla C- och E-vitamin, kartenoider,flavenoider (som har samma funktion som antioxidanter).

Åländsk huskur av Karin på Pettas i Geta
6 tärningar (jag tog matskedar... och någon extra) havtornssaft
2 pressade apelsiner
2 pressade lime eller citroner
1 stor matsked honung
1 dl vatten.
Detta får sjuda upp till kokgränsen. Lägg gärna i litet kardemumma och kanelstång för smakens skull. Drick så hett som möjligt.

lördag 15 januari 2011

Libanesiskt

UnderbaraClara bjuder på ett recept som låter smarrigt. Tyvärr var ajvaren slut så det får nog vänta. Vill testa det ordentligt första gången... Hade kunna bjuda på en fin bild från Libanon men mina foton är i andra datorn.

Libanesisk tofu
800 gram kycklingfilé/tofu
6 vitlöksklyftor
1 tsk grillkrydda
1 tsk vitpeppar
1 tsk paprikapulver
2 msk olivolja
1 msk ajvar relish
1 tsk torkad timjan
2 tsk salt

Pressa vitlök och blanda med ingredienserna till marinaden. Skär kycklingen/tofun i mindre bitar och marinera i kylskåp över natten. Stek kycklingen/tofun tills den fått fin yta och inte är rå inuti. Servera sedan kall. Supergott till ris eller potatissallad.

Uppdatering: Molly gör tummen upp för dessa (quornvarianten). Jag tyckte först att 6 vitlöksklyftor lät mycke men de behövs för smaken. Vi tog ca 400 g istället för 800 g)

tisdag 11 januari 2011

Martha-soppa

I Finland finns marthorna... Min egen egentliga upplevelse av dem är att jag stoppat julkorv med dem inför en julmarknad där vi skulle sälja korv till förmån för Rädda Barnen. Det är en stark kvinnoorganisation som jag skulle är i förändring - från att vara en traditionell kvinnoorganisation till att möta den verklighet dagens moderna kvinna möter.

Deras hemsida är absolut värd ett besök. Här hittade jag den goda soppa som serverades på Agenda 21s lunchföreläsning. Gott tyckte jag och kärleken. Molly var inte lika imponerad...

Rödbetssoppa med linser och aprikoser
5 rödbetor
2 stora morötter
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
5-6 aprikoser
1 dl gröna linser
1 liter grönsaksbuljong

Till serveringen
200 g fetaost i tärningar
rostade pumpakärnor
strimlade aprikoser
strimlad basilika
olivolja, salt och peppar.

Marthaförbundet med sina 10 000 medlemmar är Finlands största svenskspråkiga kvinnoorganisation. En av våra viktigaste uppgifter är att sprida kunskap och fungera som sakkunniga inom olika områden som berör kvinnans liv. Vi arbetar för en hållbar livsstil genom medvetna val.

lördag 8 januari 2011

Uppdatering checklistan....

  • Första natten i nya huset - check
  • Första bjudningen i huset - check
  • + 90 kg för andra gången i livet - check
  • Föda barn - check
  • Gå ned 10 kg på en vecka - check

Hebron i babybubblan

Ammade i TV-soffan i går och nyheterna rapporterade om den israeliska armens dödsskjutning av en 65 årig palestinsk man - i misstag - nådde över mediatröskeln >>>

Det sker så mycket galenskaper i det heliga håliga landet så mycket kommer inte vidare till media. Det finns liksom en mättnad som jag till viss del kan förstå, men det är liksom pusselbitar i att försöka förstå hela den komplexa sitationen som råder.

Nu är vi fyra i familjen

Statusrapport:
På morgonen den 30 december kl. 4.05 vaknade jag av första värken. Ca 40 minuter senare bar det av till BB och kl. 06.46 var Mollys lillasyster född. Snabba bud med tanke på att vi åkte en vajerfärja och körde 3,5 mil.

Nu försöker vi hitta en vardag i amningsmaratonet. Jag försöker dra in så mycket bebisdoft som det bara går och samtidigt förundras över en 1,5 årings energi :) Det är inte helt enkelt men just nu är vi ju två, dock utan badrum och fortfarande i lite organiserat kaos.

Om ca 4 månader blir det åter dags med smakprover och bebismat, då i kombination med en 2 åring. Vegofamiljen har lagt upp smarta lösningar för bebis och barnmat så det blir nog en sida jag hämtar mattips från.