torsdag 10 november 2011

Citronlinser

Eller Lemony lentil salad. Tack vare Lilla matderiven hittade jag Mark Bittman och lemony lentil salad. Mums!

Mitt senaste kok blev av:
2 dl gröna linser
2 lagerblad
2 vitlöksklyftor
2 citroner
2 msk olivolja
1-2 msk kapris
1/4 dl finhackad rödlök
Flingsalt och nymalen peppar

Instruktion copy+pastad:

1. Häll linserna i en mellanstor kastrull och täck med ca 4 cm vatten. Lägg i lagerblad och vitlök och värm på tills det kokar. Sätt på ett lock och sänk temperaturen så att linserna småputtrar. Koka linserna tills de är mjuka men inte öppnar sig, 20 – 30 min. De ska ha lite tuggmotstånd kvar när de är klara. (Var noga här! Överkokta linser är inte kul…) Kontrollera med jämna mellanrum att det finns tillräckligt med vatten i kastrullen så att linserna inte bränns vid.

2. Pressa ner juicen från ena citronen i en stor skål. Skala den andra citronen och skär upp klyftorna i små bitar. Var noga med att ta bort alla kärnor. Häll ner bitarna i skålen tillsammans med olivolja, kapris, och lök. Strö över lite salt och peppar och rör om.

3. Häll av vattnet från linserna och rör ner dem i dressingen medan de fortfarande är varma. Låt linserna suga åt sig dressingen i några minuter, rör om lite då och då. Smaka av och tillsätt eventuellt mera salt och peppar. Jag hade även i rivet citronskal. Servera salladen varm eller rumstempererad. Den håller sig bra i kylen, så när du ändå är i farten, dubbla receptet.

Till Agnes petade jag bort kapris och löken och hon mumsade i sig linserna med engagerat pinsettgrepp.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar