tisdag 29 november 2011

Ta på sig overallen själv, eller inte...

Påklädning i overall/halartider är liiite tröttsamt. Och nu är det ju bara början.

Molly har slutat intressera sig för att klä sig själv. Mycket "fisssar" (fixar) hon själv, men påklädning är inte intressant.

Häromdagen pratade jag med min pedagogvän (ja, det är du Eva) och pumpade henne på tips. Vardag för henne, men godis för mig.

- Lägg ut overallen på golvet. Låt barnet sätta sig i den och leta på fötterna, sa Eva.
- Ja, och då kan det ju vara en flygande matta, sa jag.

Sagt och gjort, nu åker Molly matta när vi ska ut. I dag ställde hon sig upp och drog till och med på sig ärmarna också. Innan jag hann med att sätta en extra tröja under, men det gick bra utan.

Vardagslycka hos pedagogmamman.

söndag 27 november 2011

Micra vitlöken

BTW: för att få en mildare smak av vitlöken lägg den oskalade klyftan i micron i typ 5 sekunder (tills den pyser). Skalet går lätt av och du har en vitlök som är midare i smaken. Bra för dig och dina vänner.

Tack för tipset Matälskaren som måste ha koll på sånt här eftersom hon skrivt Matmolekyler....

Fåren


Kollar ut genom fönstret, söker med blicken efter fåren som varit våra grannar sedan i somras. Är de borta? Nää, där stod de visst. Vid matplatsen. I regnrusket var de det lika bruna som hagen.

Kanske är det sista måltiden för dem. Grannen ska troligen ta bort dem idag. Som vego är jag inte så bra på det här med att förklara varför djuren ska slaktas och ätas. Funderar på hur jag ska lägga fram det till Molly.... Kanske fåren bara flyttat?

måndag 21 november 2011

Det blir som det blir

Ibland blir det som det bli
för att man gör som man gör.


Over and out!

söndag 20 november 2011

Om jag bodde i Stockholm


Eller "nästa gång jag är i Stockholm" ska jag äta glass på 18smaker.

lördag 19 november 2011

Om jag bodde i Stockholm

Om jag bodde i Stockholm skulle jag fira Barnkonventionen med Retoy och UNICEF Nobelmuseet.

Mamma är lik sin mamma

Liggandes på knä med "golvtrasan" i högsta hugg efter ännu en fin måltid spelar radion "Mamma är lik sin mamma" med Siw Malmkvist. Ironi i vardagskladdet.

måndag 14 november 2011

Om ni undrar

Om ni undrar vad det var för galenpanna som gick med ett barn i koppel (läs en blomapelhållare) och ett barn i barnvagn längst vägen idag så var det bara jag. På promenad. Med Molly, förlåt hunden.

Fantasi är nog ett måste som förälder. Eller. Det blir så mycket enklare.

fredag 11 november 2011

Vaken?

OK, jag är vaken. Jag har fixat morgonen. Jag har börjat städa det här lilla råttboet (läs vårt hem).

Det är fascinerande hur en människa (läs jag) kan orka vara utan att sova så många timmar (läs minuter) på en natt. Det har tappats nappar. Det har varit amningsbehov och det har varit många tankar i mitt huvud.

Over and out! Nu mot skurhinken och sedan ut och hälsa på fåren.

torsdag 10 november 2011

Citronlinser

Eller Lemony lentil salad. Tack vare Lilla matderiven hittade jag Mark Bittman och lemony lentil salad. Mums!

Mitt senaste kok blev av:
2 dl gröna linser
2 lagerblad
2 vitlöksklyftor
2 citroner
2 msk olivolja
1-2 msk kapris
1/4 dl finhackad rödlök
Flingsalt och nymalen peppar

Instruktion copy+pastad:

1. Häll linserna i en mellanstor kastrull och täck med ca 4 cm vatten. Lägg i lagerblad och vitlök och värm på tills det kokar. Sätt på ett lock och sänk temperaturen så att linserna småputtrar. Koka linserna tills de är mjuka men inte öppnar sig, 20 – 30 min. De ska ha lite tuggmotstånd kvar när de är klara. (Var noga här! Överkokta linser är inte kul…) Kontrollera med jämna mellanrum att det finns tillräckligt med vatten i kastrullen så att linserna inte bränns vid.

2. Pressa ner juicen från ena citronen i en stor skål. Skala den andra citronen och skär upp klyftorna i små bitar. Var noga med att ta bort alla kärnor. Häll ner bitarna i skålen tillsammans med olivolja, kapris, och lök. Strö över lite salt och peppar och rör om.

3. Häll av vattnet från linserna och rör ner dem i dressingen medan de fortfarande är varma. Låt linserna suga åt sig dressingen i några minuter, rör om lite då och då. Smaka av och tillsätt eventuellt mera salt och peppar. Jag hade även i rivet citronskal. Servera salladen varm eller rumstempererad. Den håller sig bra i kylen, så när du ändå är i farten, dubbla receptet.

Till Agnes petade jag bort kapris och löken och hon mumsade i sig linserna med engagerat pinsettgrepp.

Sångdebut

Dagens händelse:

Agnes gjorde debut på barnsången. Hon hann inte somna i bilen eftersom det var kort körning denna vecka ♥

Också det där med att handla med barnvantar i huvan.... Skrattade högt i bilen och Molly undrade vad det var som var roligt. Liiite svårt att förklara.

Om ni undrar

Om ni undrar vem det var som gick omkring med ett par barnvantar i sin huva på jackan när hon handlade i butiken så var det jag.

Om temat för bloggen skulle vara tacksamhet så är jag på riktigt tacksam för att vi har fina vantar. Och flera par vantar så att den tankspridda mamman kan ha ett par exta i huvan...

onsdag 9 november 2011

Att göra när två barn sover...


  • Beställa nytt skattekort - check

  • Beställa papper från FPA som "aldrig kom fram".... - check

  • Dricka kaffe - check

  • Äta choklad - check

  • Ringa samtal till kyrkoherde efter att ha varit på "Israelafton" som istället handlade om hur illa palestinier är - check

  • Planera Knattegympa - check

  • Surfa runt utan mål - check

  • Strunta i att plocka upp någonting från golvet och tänka "hoppas verkligen att ingen kommer på besök", och sedan kommer grannen förbi - check

  • Slänga in fiskfjällig overall/halare i tvätten - check

Förövrigt önskar jag fred på jorden och fler sömntimmar...


söndag 6 november 2011

Gör din egen "stringhylla"



Mer inspiration. Någon dag (eller kväll) ska jag testa att snickra ihop denna.

Tyginspiration

På väg mot simningen med fina barnen. Hittade en inspirationslänk som jag lägger här så jag hittar tillbaks... OCH så ni får lite tyginspiration så här i hösttider. Hantverk.

Ann Granlunds textiltryck >>>

fredag 4 november 2011

Vattnet i badkaret...

Regler som en liten ramsa fastnar tydligen....

Jag sitter i bastun och ropar till Molly som sitter i badbalja utanför och börjar spruta vatten "farligt" nära tvätten som hänger på tork: Molly, vattnet i badkaret.
Molly svarar (direkt): och sanden i sandlådan.

Kärlek till stora lilla M.

Fredag?

Veckan bara försvann! Det har varit hemmafix, sångstund och kompisbesök. Dagisfunderingarna och lekparksfunderingarna är lagda åt sidan. Vi fortsätter hemma ett tag till.

Idag ömsom stod och ömsom låg Molly på alla fyra och plockade strömingar från nätet tillsammans med farmor och farfar som varit och lagt nät. Det slår nog dagis, konstaterade vi och min dagisstress la sig lite.

Nu två sovande barn. Jag har tokstädat vår "renoveringshall" och vårt fina badrum. Kanske jag borde återkomma med lite bilder på badrummet föresten. Inshalla.

Kaffe. Over and out!

tisdag 1 november 2011

Ta bort alla leksaker

I frustration (och med en viss lockelse) hotar jag med att ta bort alla leksaker. Här ska det delas. Inte slitas ur någons händer.

En vän ringer precis när jag stänger ytterdörren om två små sovande gryn. Jag dela min frustration.

- Kan jag ta bort alla leksaker. Blir det för traumatiskt? Jag vet ju att det är emot en tvåårings natur att kunna dela, fortsätter jag i mitt ordflöde.

Hennes svar är kanske en bra påminnelse.

- Det är nog svårt även för vuxna att dela med sig.....

Leksakerna är kvar och jag dricker kaffe och äter choklad. Kanske jag ändå ska passa på att plocka bort lite......