söndag 24 oktober 2010

Grönkålsrisotto

Musig ristotto med grönkål får hamna på bloggen. Grönkål passar till annat än julbordet och innehåller mycket c-vitamin. Så här skriver Miljömat om grönkål:

  • Grönkål är ett bra miljöval då huvudparten av den ekologiska grönkål som finns att tillgå är svensk. Grönkål odlas på friland. Frilandsodlade grönsaker kräver inte lika mycket energi som växthusodlade grönsaker.
  • Grönkål är rikt på vitamin C som är en viktig antioxidant och stimulerar kroppens upptag av järn. Grönkål är också mycket fiberrikt.
Receptet är taget från Arla. Jag följde nästan receptet....

Ingredienser 4 port
2 1/2 dl avorioris
5 dl grönsaksbuljong
200 g färsk grönkål
1 purjolökar
3 msk smör
2 dl vispgrädde
1 tsk salt
1 dl riven ost (hade ingen parmensan... men rev i lite vanlig....)
2-3 msk grovhackade hasselnötter (till vuxna, solroskärnor till Molly)

Gör så här
Koka riset i buljongen. Skär den färska grönkålen i små bitar och strimla purjolöken. Fräs grönsakerna i smöret i en stor stekpanna och häll på grädden. Krydda med salt och låt det koka på svag värme 5-10 min. Rör ner grönsakerna och osten i det kokta riset. Strö över nötterna/solrosfröna. Servera risotton med bröd, kålsallad på vitkål och rödkål med vinägrett.

Godkänt av Molly, tummen upp från mig och mannen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar