lördag 24 juli 2010

Basket i Gaza

Foto: Khalil Hamra/AP Bilden lånad från DN

Nu har Gaza stutsat sig in i Guniess rekordbok. Budskapet från de dribblande barnen var två enligt en notis i Hbl:

  • Att de också kan vara bäst i världen om de får en chans.
  • Att fästa uppmärksamhet vid blokaden mot Gaza.
Rekordet slogs på Gazas flygplats, som jag besökte våren 1998.

-Kanske kan vi kan flyga direkt till Gaza nästa gång vi kommer, försökte vi föreslå uppmuntrande när vi åkte runt i minibussen på det stängda flygfältet.
- Jag tror tyvärr aldrig det kommer att hända, sa Abu Isa, en grånad man som varit med om tiden före Israels bildande, egyptiskt styre och som nu levde i ett Gaza på väg att tappa hoppet.


Nu är flygplatsen sedan länge obrukbar, bombad och hit kommer knappast några plan. Men stutsa finska donerade bollar verkar den alltså fungera till.


Sommaren 2007 sommarpratade jag. Här är ett strycke om min resa till Gaza och vårt besök på flygplatsen:


Hösten 1997 startade KFUM Örebro en studiecirkel för att lära sig mer om
Israel-Palestina konflikten. Vi var en blandning män och kvinnor i olika åldrar och med olika bakgrund. Äldst var pensionerade riksdagsledamoten för folkpartiet Lars Ernestam och yngst var jag. Vi läste, diskuterade och försökte förstå. Våren 1998 åkte vi i gemensam grupp ned till det heliga landet. Vår reseledare var en baskettränare från KFUM som varit i Gaza och utbildat basketcoacher ett år tidigare. Vår uppgift var att besöka KFUMs systerorganisation i Gaza – Gaza YMCA, och undersöka möjligheterna att återuppstarta ett samarbete. Vi kom till ett palestinskt samhälle som stod och vägde mellan hopp och skepsis.


Osloavtalet från 1993 var tänkt som vägen mot en fredlig lösning på konflikten, den palestinska flaggan var inte längre förbjuden, de palestinska områdena Gaza och Västbanken skulle få ökat självbestämmande och de israeliska bosättningarna inne på ockuperad mark skulle minska. Det var stora ord av ledarna, men på marken märktes lite av den förändring till det bättre som man pratade om. Under Osloprocessens år tredubblades de israeliska illegala bosättningarna inne på de palestinska ockuperade områdena, 1994 sköt en amerikansk läkare från en israelisk bosättning ihjäl 29 beende muslimer i Hebron och samma år sprängdes den första palestinska självmordsbombaren inne i Israel.

Den optimism som ändå fanns var möjligheten till att börja byggandet av en palestinsk stat, och det görs inte över en natt. KFUMs arbete med att skapa en meningsfull sysselsättning till barn och ungdomar var i full gång och vi från KFUM Örebro gav vårt stöd till ledarutbildningar, förskola och sommarläger. Nu var det dags att stärka den generationen som skulle leva utan Intefadan, den palestinska kampen för en frigörelse som i dess rätta översättning betyder kasta eller rusta av sig. Dvs ruska av sig den israeliska ockupationsmakten.

Den våren för nio år (läs 12 år) edan besökte jag Gaza flygplats och vi skojade med våra värdar att nästa gång vi kommer landar vi här. De sa sammanbitet att det kommer aldrig att hända. Det hopp som spirat
började sakna men säker bytas ut mot krass realism.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar