onsdag 28 juli 2010

Undrar...

Annan skog. På bilden ses skog som planterats vid en israelisk bosättning utanför Hebron. På bilden ses även två bosättare köra motorcykel. Det betyder att de inte är religiösa då bilden är tagen under Shabbat, den judiska vilodagen. Bilden är tagen av mig under en rundtur i byn At Tuwani.


... hur man förvandlar öken till skog genom att rycka upp olivträd med rötterna!?
Sveriges Radio rapporterar att

Människorättsorganisationer i Israel kallar aktionen en krigshandling. I gryningen anländer poliserna till byn al-Arakib i södra Israel för att föra bort invånarna innan schaktmaskinerna skall börja förstöra deras bostäder. Här bor bara beduiner, de flesta, omkring 200, är barn.

Drömmen om mat

Här på holmen är det ganska tunnsått med varianter i restaurangmat. Nu har jag surfat runt på husbloggar och matbloggar och hittat den restaurang vi ska käka på nästa gång vi är i Uppsala.

Det vattnas i munnen redan >>>

Vi har köpt hus...

... och sliter som bäst för att röja för att bla kunna ordna badrum och tvättstuga. Hittade denna blogg när jag sökte på badrum och tvättstuga och blev lite inspirerad. Just nu snurrar det bara i huvudet så jag behöver alla goda råd. Jag och sambon diskuterar och resonerar (och han pikar golv och släpar ut betong och stenar ur badrum) så framåt går det.

tisdag 27 juli 2010

Roliga vintagetyger


Här är den - bloggen som säljer retrotyger på nätet! Mycket fina gamla finska klassiker. Jag lovade för länge sen att lägga ut den på bloggen men sedan föll det i glömska.

Lycka till med fyndandet (bla syjuntekompisarna) på Linas Bloppis! >>>

lördag 24 juli 2010

Basket i Gaza

Foto: Khalil Hamra/AP Bilden lånad från DN

Nu har Gaza stutsat sig in i Guniess rekordbok. Budskapet från de dribblande barnen var två enligt en notis i Hbl:

  • Att de också kan vara bäst i världen om de får en chans.
  • Att fästa uppmärksamhet vid blokaden mot Gaza.
Rekordet slogs på Gazas flygplats, som jag besökte våren 1998.

-Kanske kan vi kan flyga direkt till Gaza nästa gång vi kommer, försökte vi föreslå uppmuntrande när vi åkte runt i minibussen på det stängda flygfältet.
- Jag tror tyvärr aldrig det kommer att hända, sa Abu Isa, en grånad man som varit med om tiden före Israels bildande, egyptiskt styre och som nu levde i ett Gaza på väg att tappa hoppet.


Nu är flygplatsen sedan länge obrukbar, bombad och hit kommer knappast några plan. Men stutsa finska donerade bollar verkar den alltså fungera till.


Sommaren 2007 sommarpratade jag. Här är ett strycke om min resa till Gaza och vårt besök på flygplatsen:


Hösten 1997 startade KFUM Örebro en studiecirkel för att lära sig mer om
Israel-Palestina konflikten. Vi var en blandning män och kvinnor i olika åldrar och med olika bakgrund. Äldst var pensionerade riksdagsledamoten för folkpartiet Lars Ernestam och yngst var jag. Vi läste, diskuterade och försökte förstå. Våren 1998 åkte vi i gemensam grupp ned till det heliga landet. Vår reseledare var en baskettränare från KFUM som varit i Gaza och utbildat basketcoacher ett år tidigare. Vår uppgift var att besöka KFUMs systerorganisation i Gaza – Gaza YMCA, och undersöka möjligheterna att återuppstarta ett samarbete. Vi kom till ett palestinskt samhälle som stod och vägde mellan hopp och skepsis.


Osloavtalet från 1993 var tänkt som vägen mot en fredlig lösning på konflikten, den palestinska flaggan var inte längre förbjuden, de palestinska områdena Gaza och Västbanken skulle få ökat självbestämmande och de israeliska bosättningarna inne på ockuperad mark skulle minska. Det var stora ord av ledarna, men på marken märktes lite av den förändring till det bättre som man pratade om. Under Osloprocessens år tredubblades de israeliska illegala bosättningarna inne på de palestinska ockuperade områdena, 1994 sköt en amerikansk läkare från en israelisk bosättning ihjäl 29 beende muslimer i Hebron och samma år sprängdes den första palestinska självmordsbombaren inne i Israel.

Den optimism som ändå fanns var möjligheten till att börja byggandet av en palestinsk stat, och det görs inte över en natt. KFUMs arbete med att skapa en meningsfull sysselsättning till barn och ungdomar var i full gång och vi från KFUM Örebro gav vårt stöd till ledarutbildningar, förskola och sommarläger. Nu var det dags att stärka den generationen som skulle leva utan Intefadan, den palestinska kampen för en frigörelse som i dess rätta översättning betyder kasta eller rusta av sig. Dvs ruska av sig den israeliska ockupationsmakten.

Den våren för nio år (läs 12 år) edan besökte jag Gaza flygplats och vi skojade med våra värdar att nästa gång vi kommer landar vi här. De sa sammanbitet att det kommer aldrig att hända. Det hopp som spirat
började sakna men säker bytas ut mot krass realism.

torsdag 22 juli 2010

Det händer i Hebron

Det är inte var dag som händelser i Hebron bryter igenom den svenska nyhetsbariärren. När jag var i Hebron våren 2008 firades den judiska högtiden Purim. De israeliska bosättarna valde att "fira" Purim med att attackera den palestinska skolan som ligger granne. Ingenting i media. Tänk er tvärt om. Att palestinska extremister skulle attackera en israelisk skola och försöka bränna ned den. Skulle det träna igenom nyhetsbarriären?

Nu har en svensk man som var i Hebron via ISM gripits för att ha attackerat en soldat. jag känner inte till fallet men inser att när jag läser reagerar jag ofta på ordval eller generaliseringar som gör att bilden förenklas eller misstolkas. DN/TT skrev om det igår >>>

De skrev bla att "Demonstrationerna varje lördag riktas mot att gator stängts av för palestinier så att de inte kan nå Hebrons stora affärscentrum." Det stämmer väl inte riktigt helt. Demonstrationerna hålls för att palestinierna inte kan använda den stora gata Al shuhada street och angränsade gator som går genom det som en gång var Hebrons, jag hela södra Västbankens marknad. Nu har israeliska bosättare och soldater tagit över detta centrum och de palestinier som fortfarande bor kvar får ta sig bakvägen hem. På Youth agaist Settlements hemsida kan du följa demonstartionerna >>>

Israeliska MR-organisationen B'Tselems hemsida är också värt ett besök för att få en bild av Hebron >>>

I mitt resebrev Keramikaffären på en förbjuden gata från år 2007 skriver jag bla:


Israeliska fredsrörelsen och jurister arbetar för att Al Shuhada street ska öppnas igen. Högsta domstolen i Israel har slagit fast att gatan ska vara öppen för palestinier, israeler och internationella, men det beslutet har inte implementerats. Så sent som i december 2006 tändes hoppet igen för palestinierna som har hus och butiker på Al Shuhada street. Den israeliska organisationen för medborgliga rättigheter, ACRI, hade fått ett svar från den israeliska militärens rådgivare i rättsliga frågor som uttryckligen skrev att det varit ett misstag att gatan varit stängd för palestinier i sex år. Hoppets spreds i Hebron, palestinier tillsammans med israeliska fredsrörelsen gick på Al Shuhada street, men sedan bestämde militären återigen att stänga gatan. De palestinier som fortfarande bor kvar på Al Shuhada street fortsätter att klättra på taken för att komma till sina hus.

Under min tid som följeslagare anklagades Mary, en australiensisk 75-årig kvinna för att ha attackerat en soldat. Hon hade lagt sina kalla händer i hans ansikte för att visa hur kalla de var. Hon hölls kvar vid en av Hebrons vägspärrar av säkerhetsskäl, eller i väntan på ja... bättre tider? Hon lärde sig en läxa. Rör aldrig en soldat. Hennes engagemang för framför allt skolbarnen i Hebron slutade nog där. Hon förvisades och jag tror inte att hon haft möjlighet att komma tillbaks.

Här kan du läsa mina reflektioner där bla Mary finns med >>>

söndag 11 juli 2010

Påfyllnad

Fastnade vid datorn i går kväll. Förbannade mig sedan för att jag inte gick och la mig istället. Samtidigt funderade på vad det var som jag missat. Känslan av att det var någon sida jag "borde" gått in på kunde inte släppa. I dag kom jag på det.

Isabellas vardagsvisor har liksom försvunnit ur mig bloggrunda. Nu tog jag en sväng dit igen.

Påfyllning och perspektiv >>>

Mera lax

Lax är ju egentligen inte speciellt grönt. Tyvärr tillagades denna på odlad lax idag och det knyter sig i magen när jag tänker på hur mycket energi det går åt till detta, men Molly älskar lax så för att minnas detta recept skrivs det nu ned...

Jag tog fyra portionsbitar och la i en ungsfast form "smörjd" med lite olja. Några drag med vitpepparkvarnen och lite fingsalt på laxen. Sedan blandade jag i hop en youghurtröra och bredde på. In i ugnen på 200-225 grader i ca 30 minuter tills laxen är genomstekt och har fått en fin färg.

Yoghurttäcke
3 dl turkisk yoghurt
2-3 msk majonäs
2-3 tsk sambal oelek
Persilja

Blanda och bred detta över laxen. Molly gillade.... Nästa gång ska jag testa att riva över en stark ost...

lördag 10 juli 2010

Maria Wetterstrand for president


Skönaste "ickesvaret" från Wetterstrand ser du här >>>

Smarrrig lax

Mollys gudmor fortsätter leverera goda recept. Denna smarriga lax bjöd hon och hennes Johan på. Orginalreceptet lagas på en lägre temeratur, kortare tid och utan citron. De tog fryst hackad spenat och matlagningsgrädde. Serverades med hel bulgur. Molly åt med god aptit.

Gudmors smarriga lax (för oss är det iallafall gudmors lax) 4 personer
200 g bladspenat
800g lax
3 dl grädde
1 dl torrt vitt vin
salt
vitpeppar
1 msk smör
skal av från en halv citron
rikligt med parmesan


Skölj spenaten och klappa den torr på ett papper. Smörj en form i botten med smöret, salta och peppra. Lägg sedan spenaten så att den täcker botten gott och väl - kan se mycket ut med spenaten blir betydligt mindre efter ett tag. Lägg på laxen, salta och peppra även denna. Riv citronskalet över fisken. Blanda vin och grädde och häll över fisken. Avsluta med att riva parmasan över fisken. Grädda på 200 grader i ca 30 minuter, höj sedan värmen till 250 samt sätt på grillen och låt stå ca 10 minuter till för att det skall bli lite bättre yta.

fredag 9 juli 2010

Det ädla vs det fula Israel

“In the long run, we’re going to live here together,” he says, “or we’re
going to die here together.”

Rabbi Arik Ascherman, executive director of Rabbis for Human Rights


Att arbeta med dessa rabbiner är en del av följeslagarnas verksamhet. Nu har Nicolas Kristof träffad dem. Läs hans kolumn om det ädla vs det fula Israel; In Israel, the Noble vs. The Ugly i New York Times här >>>

onsdag 7 juli 2010

Ramones kl. 8.39

Den ömme fadern hittar en hyllningsskiva till Ramones här i Örebro. Molly rockar loss till "The KKK took my baby away" efter stabil grötfrukost. God morgon!

tisdag 6 juli 2010

Ickevåld - teori vs praktik

Bild lånad från AVVAZ.ORG

Grattis till Dalai Lama på 75-årsdagen! Att tänka ickevåld är en livsfilosofi som många gånger kan kännas rätt i teorin, men svårare att utöva i praktiken. Min erfarenhet är att det var lättare att leva den fullt ut på plats i ett konfliktområde än att göra det på hemmaplan, i vardagslivet.
Jag inspirerades då bland annat av de (mestadels) äldre britter och nordamerikaner i CPT som jag träffade i Hebron. De arbetar utifrån filosofin "reducing violence by getting in the way".
Ambitionen både på hemma och bortaplan är att möta alla med respekt...