torsdag 20 maj 2010

Bojkott mot bosättningar

Art Gish från CPT vid en rundvandring i den lilla palestinska byn At Tuwani i södra Hebron våren 2007. Kolla länken och bli inspirerad av Art och hans fru som lever ickevåldsprincipen fullt ut. På kullarna i bakgrunen ses de israeliska bosättningarna med oranga tak. Klicka på bilden för att se den i stort format.

Idag hörde jag Cecilia Uddén rapportera om en palestinsk bojkott av varor producerade i israeliska bosättningar. Intressant! Observera att det är varor producerade i bosättningarna, dvs områden inne på det palestinska Västbanken som israeler har bosätt sig på. Dessa områden är alltifrån små husvagnssamhällen till samhällen på över 30 000 invånare med industiområden.

Uddén rapporterar bla:
Men Israel har reagerat med ilska. En minister klassade bojkotten som uppvigling, ett ifrågasättande av Israels existensberättigande. Bosättarorganisationen Yesha Council kräver att israel drar sig ur de indirekta fredsamtalen och att israels hamnar stängs för palestinska produkter så länge palestinierna ägnar sig åt ekonomisk terrorism, som man uttrycker det.

Men det blir svårt för Israel att klaga utomlands på palestiniernas senaste upptåg eftersom också världssamfundet klassar bosättningarna på västbanken som illegala.


Självhushållning och bojkott av isreliska varor var en viktig del i den första Intifadan. Idag är det svårare i och med att Israel kontrollerar införseln av varor i de palestinska områdena. Under min tid i the Holyland har jag aldrig ätit så mycket iraeliska produkter.

Läs och lyssna >>>
Se bilder och läs om bosättningar och arbetsvillkor på följeslagaren Stefan Olssons blogg >>>

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar