torsdag 18 november 2010

Med kameran som vapen



Om jag vore i Stockholm 24-27 november skulle jag vara här. Tydligen har tyvärr den israeliska ambassaden nu lämnat återbud, efter att först ha bekräftat sin medverkan har till seminariet lördagen den 27/11. Det innebär att Uri Rothman, förste ambasssadsekreterarevid Israels ambassad, tyvärr inte kommer att medverka.


Läs info nedan...

Settler Watch presenterar stolt ett dokumentärt projekt som visar unika filmer från Västbanken för första gången någonsin. Filmsekvenserna är fotade av palestinier med kameror de fått från den israeliska människorättsorganisationen B’Tselem. Syftet med kameraprojektet är att dokumentera livet under den israeliska ockupationen och brott mot mänskliga rättigheter, ofta kopplade till de israeliska bosättningarna. B’Tselems kameror ...har inneburit ett banbrytande icke-våldsalternativ för palestinier att bemöta svåra och omfattande problem och har på ett konstruktivt sätt förvandlat offer till aktörer. Flera filmer har använts som bevismaterial vid rättsliga processer och några sekvenser har visats i medier världen över.

Mellan den 24-28 november pågår Fyra dagars fokus: Med kameran som vapen på Kulturhuset i Stockholm där filmerna exponeras på fyra TV-skärmar. En stor majoritet av materialet har aldrig tidigare visats. Under evenemanget besöker B’Tselems europarepresentant Carin Smaller och den palestinske kameravolontären Naser Nawaja Stockholm. De kommer att delta vid flera samtal och seminarier där de berättar om sitt arbete med kamerorna och om situationen på Västbanken. Vid dessa samtal medverkar även Jan Eliasson (tidigare svensk utrikesminister och ordförande i FN:s Generalförsamling) Ove Bring (professor i folkrätt knuten till Försvarshögskolan och Stockholms universitet), med flera.

Fyra dagars fokus: Med kameran som vapen är ett initiativ från Settler Watch. Med stöd från Diakonia, Kristna Fredsrörelsen, Olof Palmes Minnesfond och Folke Bernadotteakademin. Producerat av Kulturhuset.

Samtal och seminarier:

Onsdag 24/11, kl 17-19, Studio 3. Fri entréFyra dagar i fokus: Med kameran som vapen invigs. Carin Smaller, B’Tselem, och den palestinske kameravolontären Naser Nawaja berättar om hur de arbetar med videokamerorna. Invigningen sker delvis på engelska.

Torsdag 25/11, kl 18.15-19.45, Café Panorama. Fri entré Seminarium om israeliska bosättningar samt Sveriges och EU:s roll och ansvar. Medverkande: Jan Eliasson (tidigare svensk utrikesminister och ordförande i FN:s Generalförsamling), Magnus Walan (Diakonia), med flera. Moderator: Lotta Schüllerqvist (frilansjournalist, tidigare Mellanösternkorrespondent på DN). Inledande presentation av Carin Smaller, B’Tselem (på engelska).

Lördag 27/11, kl 14-15.30, Hörsalen. Fri entréSeminarium om israeliska bosättningar, det internationella samfundet, samt fredsprocessen. Medverkande: Ove Bring (professor i folkrätt knuten till Försvarshögskolan och Stockholms universitet), Uri Rothman (förste ambassadsekreterare vid den israeliska amassaden i Stockholm) Nils Eliasson (Sveriges förre generalkonsul i Jerusalem 2005-2010) samt Carin Smaller (B’Tselem). Moderator: Lotta Schüllerqvist (frilansjournalist, tidigare Mellanösternkorrespondent på DN). Inledande presentation av Naser Nawaja, palestinsk kameravolontär. Seminariet hålls på engelska.

Mer info på:
http://www.settlerwatch.com/
http://www.kulturhuset.stockholm.se/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar