lördag 18 juni 2011

Lördagsbiffen

Hittade en god blogg som inspirerade mig till Quinoabiffar. Ska strax ut och skörda grönt i trädgården. Receptet nedan är klippt och klistrat från Appetito-bloggen!


3 dl quinoa som ska sköljas för att få bort bitterämnena
4-5 dl vatten till kokning
3 ägg
ca 1/2 paket fetaost i smulor eller små tärningar
1 klyfta vitlök
1 salladslök eller väldigt liten späd purjolök
rejält med örter; mynta och persilja
en ganska redig dos spiskummin
salt och peppar

Koka quinoan tills den är genomkokt men inte geggig, ca 15 minuter. Min erfarenhet är att man inte behöver lika mycket vatten som det står på paketet. Jag mäter inte så noga utan häller bara på så att det täcker och lite till, man kan alltid hälla på mer om det behövs.

Låt quinoan svalna lite innan du blandar den med knäckta ägg, fetaost, hackad vitlök och salladslök samt hackade örter och kryddor. Prova att steka ett prova, är smeten för lös och har svårt att hålla ihop kan man eventuellt tillsätt lite bovetemjöl (glutenfritt) eller vanligt vetemjöl.

Klicka ut smeten i en stekpanna med upphettad olivolja. Stek biffarna tills de har fått färg och är knuspriga. Servera direkt med sallad och om du vill en fräsch sås. Går också bra att äta kallad som picknickmat men förlorar då sin knusprighet.

********
Uppdatering:

Jag skördade persilja, mynta och oregano och la i biffarna. Jag bytte ut salladslöken mot lökpipor från landet. Serverade med ris och youhurtsås på tjock turkisk youghurt, färsk citrontimjan, italiensk salladskrydda, flingsalt och peppar från kvarn.

Biffarna gick sedan under benämningen "mackor" och då åt även den smörgåsälskande 2 åringen...
********

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar