fredag 8 juli 2011

Klibbig tunga kyliga Ben-Gurion

Ben-Gurion är Israels största flygplats. Vill du åka till de palestinska området vare sig det är Gaza eller Västbanken måste du åka via Israel.

Att du ska träffa palestinier säger du nog inte. Iallafall om du inte vill riskera att inte släppas in eller att de palestinier du känner råkar i onåd. Du säger sanningen, men behöver inte berätta allt. I´m going to Jerusalem and surroundings. Allt är relativt.

I spåren av Ship to Gaza har någon kommit på det enkla, geniala idén att resa till flygplatsen och säga som det är. Jag ska till Palestina. Det testade föresten 81-åriga professorn Noam Chomsky men då släpptes han inte in. Det blev alltså ingen föreläsning i Ramallah som han planerat utan han fick vända där han stod vid en gränspostering mellan Israel och Jordanien.

Nu verkar alltså folk resa i hundratals för att säga som det är när de får frågan om vad man ska göra i Israel. Det är nog egentligen det som nyheten "Flygstop för aktivister" som rapporteras om idag handlar om. Att Israel släppt en lista av personer de inte vill att flygbolagen ska släppa ombord på planen. De kommer nämligen att skickas tillbaks. Personerna får inte komma in för de har fel mål med resan.

Fokus borde vara på att Israel inte släpper in människor som vill resa till det Palesinska område som Israel påstår vara självbestämmande. Palestina finns inte. Palestina är ett plotter av små landstycken som ingen kan styra över och som inte själv får bestämma vem de vill ha som gäst.

*******
Föresten är Gaza ett kapitel för sig. Mina egna eftarenheter är så gamla så de gills inte längre. Det Gaza jag besökte 1998 finns inte mer. Det insåg jag vid en sittning med Lotta Schüllerqvist för något år sedan. Nu är det värre, mycket, mycket värre.

Då, 1998, var det fortfarande möjligt för palestinier att resa, inte helt enkelt, men möjligt. Jag åkte till Gaza och en grupp unga palestinier kom till Örebro, pandlade kajak i Kilsbergen och såg lägerelden spegla sig i den kalla tjärnens vatten. Fick myggbett, gick på utedass och sedan hem igen. Till det stängda.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar