måndag 18 juli 2011

Muren




Muren, eller är det en säkerhetsbarriär. Eller är det en skamfläck. Ett bevis på människans oförmåga.


Att se den slingra sig mellan hus. Mellan hem. Mellan skolor och vänner. Mellan.


Mellan palestinier och palestinier. Mellan israeler och palestinier. Mellan människor.


Att se den slingra sig mellan fick mig att blunda. Blunda för att inte vilja se. Blunda för att vila hjärtat.


Att se människor köa vid muren fick mig att gråta. Köande människor på väg till andra sidan. Till samma sida. Till det som en gång var på samma sida. Till arbete, till helig plats, till familj.


Jag köade också. Köade för att få passera snurrgrind, för att få passera ung israelsik militär. Köade för att fösas fram till nästa stopp. Köade under rädda soldater med svarta vapen.



**********

Muren på Västbanken är en kombination av en åtta meter hög betongmur och/eller diken, stängsel, taggtråd, elektroniska staket och militärvägar. 40 km är mur och 750 km utgörs av andra typer av barriär. Israel började bygga muren 2002, av säkerhetsskäl efter en våg av terroristattacker, och byggandet pågår fortfarande.


I dagarna var det sju år sedan Internationella domstolen gav ett yttrande angående de legala konsekvenserna av murens dragningar i det ockuperade palestinska territoriet. Domstolen slår fast att muren är illegal eftersom den byggs inne på Västbanken, östra Jerusalem inkluderat, och inte på den s k gröna linjen (gränsen, baserad på 1949-års stilleståndslinje).


Med anledning årsdagen av domstolens yttrande släppte FN en rapport om vilka konsekvenser murens dragningar på palestinskt område har. Fokus är på Jerusalem och de delar av Östra Jerusalem/Västbanken som isolerats helt. Rapporten uppmanar israeliska myndigheter att riva de olagliga delarna av muren, dvs de som inte ligger på den gröna linjen. Endast 20 procent av muren är byggd på den gröna linjen.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar