söndag 4 mars 2012

Konsumtionsbulimi?




Ett brev, inte en räkning, damp ned i brevlådan. Spännande!

I kuvertet låg en inbjudan tryck på 100 procent återvunnen kartong, till utställningen Från lump till lyx vid Ålands museum.


Det här är en utställning som försöker vända på begreppen.


Det som är sopor för en kan vara en begärlig tillgång för en annan. Förr togs allt material tillvara för att man var tvungen till det, idag har vi råd att slänga och köpa nytt, men dras istället med ett gnagande miljösamvete.

Alla behöver kläder, men vi konsumerar dem i en hetsig takt, nästan som i feber. I genomsnitt köper varje ålänning ungefär 15 kg kläder och hemtextilier varje år. Av dem behåller vi 4 kg i garderober och förråd, 3 kg ger vi till välgörenhetsorganisationer, 0,3 kg säljer vi vidare, men 8 kg hamnar i soporna som brännbart avfall. De textilier som bränns upp behöver användas på bättre sätt.

Tillsammans med Emmaus, Agenda 21 och andra målmedvetna, kloka och kreativa miljöhjältar visar vi hur man kan gå tillväga. Bla Kristina Wigrén, Linda Karlsson/Labelled, Marita Eriksson, Anja-Rita Fallström, Dexter Mäkelä, Minna Palmqvist och Barbro Láurén/Medis.

1 kommentar:

  1. låter jätteintressant, synd att man inte bor på Åland ;-) du kan väl berätta mer vid tillfälle? ha en fin dag! mvh Ann

    SvaraRadera