onsdag 7 mars 2012

Om jag bodde i Stockholm...

En israelisk bosättare på promenad på den där gatan som endast israeler och ibland internationella (läs icke palestinier) får gå på. Notera vapnet slängt över axeln. Detta var en gång Hebrons nav, nu öde.

Med kameran som vapen
Nu har du chansen att få en inblick i palestiniers vardag. En vardag bakom de där snabba klippen från TV.


Settler Watch, Södra Teatern, Diakonia och Svenska Institutet står bakom invigningen av utställningen Med kameran som vapen den 21 mars kl 18.


Det är palestiniers egna filmer från Västbanken - tagna med kameror de fått av den israeliska människorättsorganisationen B'Tselem som utställningen baserar sig på.


En personlig reflektion är att även jag fått en kamera tryckt i min hand när en grupp av de israeliska bosättarna i Hebron valde att komma på besök (läs bestämma sig för att vandra fritt genom trädgården) till den palestinier jag var på besök hos. Mannen som ledde de objudna gästerna var Baruch Marzel, israelisk högerextremist.


Med en lätt skakande hand filmade jag gruppen som sedan valde att inte komma till huset. Den upplevelsen är en fis i världsrymden jämfört vad många palestinier har upplevt. Men minnet av känslan lever kvar.


Kvällen planeras enligt följande

18:00 Dörrarna öppnas till Foajén och Södra Bar.
Mingel och premiärvisning av utställningen - med filmer från 2007-2012.

19.00 Södra Teaterns Stora Scen
Vi samtalar med Naama Baumgarten-Sharon, B'Tselem, och Salam Kanaan, som var 17 år då hon filmade hur israeliska soldater sköt en bakbunden palestinier. De berättar personligt om utvalda filmklipp och det israelisk-palestinska samarbete som gjort utställningen möjlig.
Johannes Mosskin, Settler Watch och Nadia Izzat, Södra Teatern, invigningstalar.


Kl 20.15 minglar vi tillsammans i Södra Bar

Läs mer och sprid via FB >>>

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar