måndag 12 december 2011

Julmust och saffranslängd

Efter gårdagskvällens inferno (OK, det är att överdriva men....) så känns denna aningen bättre.

Julmust och nybakt saffranslängd med mandelmassa och mandel. Lyckades med bakningen vid första försöket ever. Med inspiration från Underbaraclara.

Lusselängden
0,5 g saffran
3 dl mjölk
50g jäst
1 1/2 dl strösocker
1/2 tsk salt
150 gr mjukt smör
1 ägg
ca 11-12 dl vetemjöl
Mandelmassa
Hackad mandel

Lägg saffran och lite socker i en kastrull (nästa gång ska jag ta en stor kastull som rymmer hela baksatsen). "Mortla" saffran och socker med en sked. Häll mjölk i kastrullen med saffranssockret och värm till 37 grader. Smula ner jästen i mjölken. Rör sedan ner det mjuka smöret, socker, salt och ägg i mjölken. Tillsätt lite vetemjöl i taget tills degen går att arbeta ihop. Jag använde degkrokar. Den kan gärna vara lite kladdig, hellre kladdig än helt torr. Jäs degen under bakduk i 40 minuter. Ta upp degen, dela den i två bitar. Gör likadant med båda bitarna....

Kavla ut till en stor rektangel. Riv mandelmassa och över degplattan, hyvla eventuellt några skivor smör och lägg ovanpå. Strö över hackade mandlar. Rulla sedan ihop degen till en lång korv. Lägg på plåt med papper under. Klipp jack i i degen så att en ”fläta” bildas. Låt jäsa ca 30 minuter. Pensla med ägg, strö över mer hackad mandel och grädda sedan i nedre delen av ugnen i 200 grader i ca 15 – 20 minuter.

Vola! Två fina lusselängder! Vardagslycka!

UPPDATERING: Med facit i hand så skulle det nog gå att göra tre längder av denna deg....

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar