torsdag 8 december 2011

Om jag bodde i Stockholm - Guds bakfika

Om jag bodde i Stockholm så skulle jag gå till Södra teatern och lyssna på Amira Hass och lyssna hennes sekulära predikan "Försvarstal för de arga – om vredens framsidor" på söndag kl. 11.00.

Försvarstal för de arga – om vredens framsidor.
Södra Teaterns satsning på sekulära predikningar avslutas för säsongen med den israeliska journalisten och författaren Amira Hass. Hon kommer att hålla ett försvarstal för de arga. Hennes föräldrar överlevde förintelsen, själv bor hon i Ramallah och är en av mycket få israeliska judar som valt att bosätta sig under palestinskt styre. Hennes fokus är relationerna mellan palestinier och israeler. Rubriken på hennes predikan är Försvarstal för de arga – om vredens framsidor.

Mitt intryck är att vrede och ilska har dragit på sig ett globalt rykte som låga och destruktiva känslor som bör övervinnas. Oavsett om det är en korrekt iakttagelse eller inte så kommer den här predikan att bli ett försvarstal för de arga. Jag kommer alltid att minnas ett tidningsreportage från en feministisk demonstration i Frankrike någon gång på 60-talet, med ett foto av en banderoll som förkunnade; ”Vi är inte söta, vi är inte fula, vi är arga".

Frustration och ilska är inte okända begrepp för Amira Hass. Det är inte det att Israel ständigt hittar nya sätt att fördriva palestinier, det är det att ingen bryr sig, skrev Hass i Haaretz, den 14 november i år angående nya passrestriktioner för palestinier. Snälla, ge mig en spännande ingress och en sexig rubrik som ger den här nyheten ytterligare två minuters uppmärksamhet och sex nya läsare, fortsätter hon.

Amira Hass började 1989 som reporter för Haaretz, en israelisk, liberal dagstidning känd för sina vassa och namnkunniga krönikörer. Läsekretsen inom Israel är liten men inflytelserik med en stark förankring bland den israeliska intelligentian och politiska elit.

Hass första uppdrag var att rapportera om kommunismens fall i Rumänien men 1993 flyttade hon till Gaza och hennes fokus är sedan dess relationerna mellan palestinier och israeler. Efter tre år i Gaza skrev hon boken Drinking the Sea at Gaza som handlar om invånarnas historia och svårigheter, speciellt efter 1967 och den israeliska ockupationen.

Hon bor sedan 1997 i Ramallah och är en av mycket få israeliska judar som valt att bosätta sig under palestinskt styre. Hass trotsar hot och trakasserier från den israeliska gränspolisen och är fast besluten att rapportera om det palestinska folkets situation.

Det är vad journalistik handlar om, att bevaka makten; att rapportera om förhållandet mellan de som har makt och de som förtrycks. Det är aldrig en ensidig rörelse – varje agerande möter en motreaktion. Genom att bevaka makten öppnar media för en dialog mellan parterna, säger Hass

År 2004 tilldelades Amira Hass det första stipendiet från Anna Lindhs minnesfond för sin orädda stil och förmåga att kritiskt granska både den israeliska och palestinska sidan. I en intervju i samband med utmärkelsen säger hon: Jag är inte den enda kritiska rösten i Israel, men vi når väldigt få människor. Och det är väldigt frustrerande. Den logik som jag representerar i mitt skrivande, nämligen att Israel inte kommer att uppnå trygghet genom militär makt, har inte särskilt stor genomslagskraft för närvarande.


Söndag 11 december besöker Amira Hass Södra Teatern och Guds bakficka för att ge ett försvarstal för de arga. Hennes predikan hålls på engelska. Guds bakficka är tillbaka 2012 med nya sekulära predikningar. Säsongen startar söndag 5 februari.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar