torsdag 30 juni 2011

Grattis Agnes 6 månader

Jisses vad tiden går fort. Nu är det 6 månader sedan vi körde fort till BB och lilla stora Agnes gjorde en snabb entré.

Nu börjar mosträsket på allvar. Hittills har det varit smakportioner av...



  • Palsternacka

  • Morot

  • Gröt (industri) för introduktion av gluten under skydd av amning

  • Broccoli

  • Potatis

  • Sötpotatis

  • Majs

  • Gröna ärtor

  • Havregrynsgröt

  • Brödsmulor
Jag känner mig faktiskt lite grön igen på detta med barnmat så det blir en spännande matresa.

tisdag 28 juni 2011

Vegogrillning

Yes! Skönt med en svärfar som är mästare vid grillen. Han är en gedigen kött- och fiskgrillare, men är inte heller sen på att grilla mina vegetariska kreationer. Jag har dock varit lite insnöad på quorn, halomi och klassiska grönsaker ett tag.

Men i år har jag testgrillat goodsoys minibiffar (= typ torkade sojabiffar som kokas i vatten och sedan tillagas) från Kantarellen.

Minibiffarna säljs i påse och förut fanns de vid hyllan med nytt/vego/hälso-produkter (typ Saltåkvarn, taste nr 5, smoothies från Ella´s Kitchen m.m. Har dock inte varit där sedan de byggde om så nu kan jag inte guida...

Jag dock är fortfarande i testfasen när det gäller minibiffarna. Jag kan dock konstaterat att det är godas om de är marinerade. Jag vet dock inte om det skulle räcka med att koka dem i vatten och sedan marinera.

Nu har jag kokad dem i buljong först och sedan marinerar dem med någon smarrig marinad. Provköket fortsätter och återkommer med recept. Molly gillar och jag gillar hittills i allafall.

I väntan på den ultimata tillagningen så tipsar jag om Vegofamiljens grillrecept.

*********
För övrigt - så tillträder Finlands finansminister snart. Historiskt då hon är av det andra könet... Året var 2011...

måndag 27 juni 2011

Guacamole innehåller avokado?

Arg vegankrubbsbloggare - bilden lånad från bloggen


Denna galna tillsatsvärld! "Salsadip-guacamole" från LIDL med 0,7 procent avocadoPULVER. Vegankrubb har hittat en burk i morsans kylskåp och är arg.


Läs här >>>

Råsmart & hållbart

Nya sidor i länktipslistan. Råsmart & Ekopyssel & Underbaraclara.


Min bloggrunda är definitivt längre än min joggarrunda.


Men, men så småning om blir det väl balans där också.


För övrigt - följer jag A ship to Gaza och vill ha ett stopp av blokaden mot denna lilla landremsa!

söndag 26 juni 2011

Dagens milötips: Lukta lite svett

Träningskläder som inte ska lukta svett? Tydligen är det som gäller. Haglöf med flera stoppar silver i kläderna för att vi inte ska luka svett! Silvret stannar dock inte kvar så länge i kläderna utan hamnar sedan i våra avlopp och vidare i vattendrag.

Häromdagen lyssnade jag på radion där de tog upp problemet. Kanske var det en repris för jag hittar inte programmet på webben, men infon finns där.

Silver i vattendrag minskade rejält under några år, bland annat tack vare att digitalfotot ersatt gamla framkallningsprocesser där silver ingick. Men 2008 ökade silverinnehållet i slammet från reningsverken igen. Kopplingen kan göras till det bakteriedödande silvret i träningskläder.

Jaha, vad kan vi göra åt detta då?

Ja... Svenskt vatten och Naturskyddsföreningen gjorde en KO anmälan.

Mitt bidrag är att avstå. Avstå från inköp. Jag kommer inte lockas in i detta försäljningstrick vid eventuella investeringar i träningskläder. Än så länge duger mina t-shirts bra för de lufsande metrar i löparskorna.

Och svetten är ju en del av själva träningen. Miljövänligt värre :)

lördag 25 juni 2011

Sommar sommar sommar



Idag börjar det. Sveriges radios sommarpratare. Ända sedan barndomsvännens mormor introducerade programmet för oss knattar har jag lyssnat. Vissa år mer intensivt, andra mindre.


Sedan några år med en viss förståelse för vilket jobb sommarpratarna gör. Detta efter erfarenheten att få knåpa ihop ett eget sommarprat på lokala radiostationen. Det var riktigt roligt, även om det var svårt att välja musik, ämne och få en balans i allt.


Först ut är en finlandssvensk, boendes i Stockholm med åländsk anknytning vars sommarprogram jag lyssnat på tidigare.

onsdag 22 juni 2011

Veganrecept

Snubblade över Veganvraksbloggen med fint register.

Sparar för senare inspiration....

tisdag 21 juni 2011

Denna dag. Ett liv.

Idag har jag:



Suttit på cafe och fått fågelbajs på axeln.
Vill gärna tro att det betyder tur?!

Fått kommentaren: Men du ser ut som om du är gravid.
Log :)



I dag har jag också:



Avnjutit lunchbuffé på Lina´s little Singapore Jag. Agnes. Och tidning.
Undrade varför inte fler var där. God, fräsch mat.

Loppisshoppat
Emmaus

Ätit bollglass och tittat på turister
Mint-choklad eller romrussin? Romrussin vann denna gång!

När det händer.

I går kväll hände det.

Jag norpade sambons mobil som var laddad med massa hård musik och gav mig av. Tack Sofie för att du gav mig en positiv bild av att du sticker iväg med hög musik som sällskap.

Det var inte snyggt. Det var inte långt. Men jag sprang. Eller kanske lufsade.

måndag 20 juni 2011

Mos-status

Barnmaten var ju en av anledningarna till att denna blogg startades. Nu är vi i början av matintroduktionen för Agnes. Det är 1½ vecka kvar tills hon fyller sex månader och vi har mosat oss igenom några smaker.



  • Palsternacka

  • Morot

  • Gröt (industri) för introduktion av gluten under skydd av amning

  • Broccoli

  • Potatis

  • Sötpotatis

I morse fick hon smaka på lite havregrynsgröt och det blev högre betyg än gårdagskvällens industrigröt.


Vad skulle du ta med?

Radion är ofta på hemma hos oss. Gärna P1 på morgon och eftermiddag för att kunna hålla sig lite uppdaterad om vad som händer i världen.

Under morgonens "röja upp i köket efter frukosten"-sysslan berättade Hanne Mathisen från FNs flyktingorgan UNHCR att det blir allt fler flyktingar i världen. Merparten av dem finns i utvecklingsländerna, i de fattigaste delarna av världen.

Det är viktigt att komma ihåg att 80 procent av dem som har flytt finns i den fattiga delen av världen. Ibland får man kanske uppfattningen att det är Europa som invaderas. Till exempel har en miljon människor flytt från Libyen, under två procent av dem har kommit till Europa.

Perspektivgivande och tänkvärt. I går kväll rev jag tistlar ur potatislandet för att kunna kupa det i dag. Tänk om jag i stället skulle bli tvungen att lämna för att inte veta om jag skulle få komma tillbaks.

söndag 19 juni 2011

Fina fisken

Fint att gå på födelsedagskalas och gå därifrån med byxade abborrfileer och ett helt gäng ekogurkor. Och en bit (eller två) av citroncheescake ala Malin i magen.

Nu puttrar potatisen från Odlarringen på spisen, sambon steker fisken och jag behöver inspiration till min sallad som just nu består av gurka och persilja.

lördag 18 juni 2011

Lördagsbiffen

Hittade en god blogg som inspirerade mig till Quinoabiffar. Ska strax ut och skörda grönt i trädgården. Receptet nedan är klippt och klistrat från Appetito-bloggen!


3 dl quinoa som ska sköljas för att få bort bitterämnena
4-5 dl vatten till kokning
3 ägg
ca 1/2 paket fetaost i smulor eller små tärningar
1 klyfta vitlök
1 salladslök eller väldigt liten späd purjolök
rejält med örter; mynta och persilja
en ganska redig dos spiskummin
salt och peppar

Koka quinoan tills den är genomkokt men inte geggig, ca 15 minuter. Min erfarenhet är att man inte behöver lika mycket vatten som det står på paketet. Jag mäter inte så noga utan häller bara på så att det täcker och lite till, man kan alltid hälla på mer om det behövs.

Låt quinoan svalna lite innan du blandar den med knäckta ägg, fetaost, hackad vitlök och salladslök samt hackade örter och kryddor. Prova att steka ett prova, är smeten för lös och har svårt att hålla ihop kan man eventuellt tillsätt lite bovetemjöl (glutenfritt) eller vanligt vetemjöl.

Klicka ut smeten i en stekpanna med upphettad olivolja. Stek biffarna tills de har fått färg och är knuspriga. Servera direkt med sallad och om du vill en fräsch sås. Går också bra att äta kallad som picknickmat men förlorar då sin knusprighet.

********
Uppdatering:

Jag skördade persilja, mynta och oregano och la i biffarna. Jag bytte ut salladslöken mot lökpipor från landet. Serverade med ris och youhurtsås på tjock turkisk youghurt, färsk citrontimjan, italiensk salladskrydda, flingsalt och peppar från kvarn.

Biffarna gick sedan under benämningen "mackor" och då åt även den smörgåsälskande 2 åringen...
********

Vädring

Nu ska morsan ut och vädra lite...

Inköp av begagnad dubbelvagn för prommenader sedan loppis och handla.

Projektledaren? Kanske, men nu har vi semester tillsammans. Känns fint!

fredag 17 juni 2011

Eko-skorna









Kavat hade visst fina bilder på skorna på sin hemsida. Ekologiska skor för nästan hela slanten...


Hemma

Nu är vi hemma på kobben igen! Kavatbesöket som jag skrev om (och lånade tips från hemsidan) var riktigt lyckat. Lite svettigt, men vi hade mormor med som en extra hand och Agnes hade den goda smaken att somna i vagnen.

Molly ställde sig vid rodret på en platå och sjöng Sjörövarfabbe och lät sin fot mätas utan problem. 15 cm. Sedan började jakten på ett par sandaler.

Ett par knallrosa-lila-gula sandaler, ett par gröna skor och ett par röda tofflor fick följa med oss hem. Kameran har fått någe fel så det blir inga bilder...

För övrigt - var lycka stor att kika in i växthuset och konstatera att tomaterna frodas tillsammans med timjan, koriander, chili, gurka, bönor, persilja, spenat.........

måndag 13 juni 2011

Skohälsningar från Örebro

I morgon ska vi till Kavat outlet och köpa sandaler.


Visste du att barnfötter växer ungefär så här fort:


1-2 år ca 20 mm /år
2-3 år ca 15 mm/år
3-5 år ca 10 mm/år


Fötterna växer ryckvis och kan på ett halvår växa så mycket som 15 mm.


Därför är det viktigt att du mäter ditt barns fötter med jämna mellanrum och att du även har koll på innermåttet i barnets skor.

tisdag 7 juni 2011

Kikärtsbifffar





Två sovande barn! Plockar, dammsuger, röjer i största allmänhet. OCH hittade ett tidningsurklipp med goda kikärtbiffar som jag vill spara. In på bloggen för mig och för dig.



Tack Nya Åland!


GI Kikärtsbifffar

1 st vitlöksklyfta

1 burk kikärtor

1 msk citronsaft

1 st zucchini

4 msk sojamjöl

2 st ägg

1 tsk salt

1 krm peppar

smör



Ajvarröra

2 dl matlagningsyoghurt

1 dl Ajvar Relish

1 krm salt


Biffarna: Finhacka vitlöken. Skölj och mixa kikärterna tillsammans med citronsaften. Riv zucchinin. Blanda kikärtssmeten med zucchini, lök, vitlök och tillsätt ägg, sojamjöl, salt och peppar. Klika ut och stek på medelvärme tills biffarna blir gyllenbruna.


Ajvarröran: Blanda matlagningsyoghurten med Ajvar och smaka av med salt.

Servera kikärtsbiffarna med Ajvarröran och råris.


För övrigt glädjs jag åt att mitt HB är tillbaks på normala nivåer. Tack rådgivningen som tog test när Agnes var på besök.

måndag 6 juni 2011

Projektledaren?

Eva på Kakkakaffe har funderat högt och fått oss bloggläsare att bjuda på en titt in i våra vardagsliv. Intressant!

Frågan som Eva lyfter är det här med att det är kvinnorna som sköter inköpen till barnen, har koll på om det behövs en ny halare/overall, skostorlekar.... Många läsare (kvinnor?) bjuder på glimtar ur deras vardag i kommentarsfältet, andra blir lite provocerade och säger att de har koll på detta för att de VILL det, andra säger att de byter inte däck...

När jag var gravid fick jag tipset, eller var det kanske så att en kvinna insisterade på att jag måste läsa Gunilla Bergenstens bok "Projektledaren säger upp sig" nu när jag skulle bli mamma. Jag gjorde det dock inte och jag kan nog konstatera att jag projektleder. Jag är ju ändå hemma...

Men efter att jag reflekterat kring det hela, surfat runt på några artiklar som jag hittade när jag googlade "Projektledaren säger upp sig", mindes lite statistik kring oavlönat arbete från föreläsningen jag och Agnes var på förrförra veckan så stannade jag upp mitt i allt planerande inför Mollys 2 årskalas, Sverige-besök m.m. ropade på sambon och så tog vi en diskussion om hur vi ska lägga upp de närmaste veckan.

Allt från tårtfyllning till matlista...

Så som vi brukade göra. Innan barnalivet... Eller iallafall nästan. Matlista har vi aldrig haft, men med fem vuxna och ett barn och en bebis som börjat med smakportioner går det inte att trolla fram mat ur kylskåpet.

söndag 5 juni 2011

Första


  • doppet (blev ingen milkskake för Agnes tack och lov)

  • ormen (hoppade höögt... )

  • städning i garaget (röja och känna glädje av att ha en snickarbänk... får lite träslöjdfiiiling)

  • gröten ska strax serveras (palsternacka och morot har gått helt OK för stora Agnes)

fredag 3 juni 2011

ung.ax



Ung och lite midre ung... Nu byggs ung.ax


Härligt!


Läste precis en tänkvärd text kring engagemang, miljö och ditt eget mående - viktigt! Ärrade armar med engagemang