fredag 30 december 2011

Agnes 1 år

Hipphipphurra Agnes fyller 1 år idaaa!

Födelsedagsbarnet sken som solen där i spjälsängen när familjen samlades för sång och paketöverlämning. I paketet fanns en läragåvagn som direkt kom till användning. Agnes drog sig upp på benen och gav sig av i lagom maklig takt.

Dagen fortsatte med födelsedagslunch med en mamma och barn som egentligen är från Mollys lilla mammagrupp. Håhå! Så är det väl för andra barnet. Får låna lite kompisar. I detta fall, till vårt försvar, så har Mollys kompis varit mycket förtjust i Agnes (läs bääääbisar). Vi ska se hur det utvecklas när Agnes lämnar bebisstadiet.

Kvällen bjöd på släktfika. Lilla stora Agnes var så som hon har varit hela lilla livet. Lugn och tillfreds. Själv skulle jag inte tacka nej till att ligga på BB en vecka och ta egen mig. Som en slags årlig tradition....

tisdag 27 december 2011

Julen sätter sina spår

En stor liten 2,5åring står med sitt sim-diplom i handen och läser högt:

-Molly, grattis från jultomten.

måndag 26 december 2011

Och så var det där med förpackningen

Att välja "rätt" är inte alltid så lätt. Biodynamiskt i plåtburk eller konventionellt odlat i tetra?

Ekot rapporterar idag.

Förpackningars miljöpåverkan beror mycket på hur de ser ut innan de fylls. Men det är okänt för många konsumenter, och inte heller miljömärkningsorganen ställer tillräckliga krav på klimatsmarta tomförpackningar.

Exempel: Medan ett antal tomma konservburkar behöver 18 lastbilar för transporten till matfabriken, kräver lika många tomma tetraförpackningar, som levereras som platta ark, åtta lastbilar. Den här delen i transportkedjan är bortglömd vad gäller klimat- och miljöpåverkan.

söndag 25 december 2011

Fler på väg



...men så var det ju den där muren.



För fem år sedan firade jag julen i Betlehem och då träffade vi på Arne Lapidius från Dagen >>>

lördag 24 december 2011

God Jul

Julafton. Jag ska ännu fylla grönkålspajen, bada bastu och sedan iväg till svärisarna på traditionellt "brännvinsbröd".

Morgonen bjöd annars på en intressant radiolyssning när frukosten städares undan. STIL handlade om mode och feminism, Polarn och pyret, Grupp 8 och ja säkert lite till. När jag låg på knä och tog upp brödsmulor och ostkanter slogs jag av hur många vältaliga, starka kvinnor de samlat i programmet.

Jag lägger en länk till den nyfikna och till mig själv. Så kan jag lyssna i lugn och ro och kanske höra hela programmet.

Rödstrumpan – kan feminism någonsin bli moderiktig? >>>

onsdag 21 december 2011

Alternativ till julskinkan

Kokade kålroten på rutin i förrgår. Ikväll ska den gratineras. Googlade recept och hittade detta där bloggaren dessutom delade den goda smaken för senap...

måndag 19 december 2011

Den "andra" sidan?

Bloggen ger ju en bild av en del av mitt liv. Under tiden som jag bjudit på vardagsglimtar i november skrev jag även en insändare när barnen sov.

Här kan du läsa den >>>

söndag 18 december 2011

Andra nattningen

Första natten i gemensamt sovrum för barnen gick över förväntan. Vi bytte plats på Agnes säng och läsfåtöljen, hade lite inflyttningsfest på dagen och satte upp en "Här bor"-skylt för Agnes också. Jag hittade en likadan som Molly haft på en loppis i somras för 8 kr .

Agnes sov vidare när Molly tassade in och la sig. Sedan fick den ömme fadern stanna kvar lite längre i sovrummet innan M somnade. Sedan sovs det hela natten för barnen. Vi föräldrar sov dock inge vidare för vi låg på helspänn och lyssnade så inget barn skulle vakna och väcka det andra. Håhå!

Nu har jag lagt båda barnen själv. Samma sak som igår. Lite längre tid, men de sover.

lördag 17 december 2011

Ögonblicksbild

Utan bild....

Nu sover Agnes i sin säng i Mollys rum, hmmf, jag menar Molly OCH Agnes rum.

Molly och den ömme fadern sitter i sagofåtöljen, som numera finns i vårt sovrum, och läser saga. Planen är att Molly sedan ska tassa in och sova i sin säng.

Jag undrar vad oddsen är för att det ska lyckas.

Ännu ett skäl att välja EKObananer...

Milisoffer ska få beslagtagna Chiquita-pengar >>>


torsdag 15 december 2011

Sagor

Molly till den ömme fadern:

- Du ska aldrig lämna int. Du ska aldrig lämna mig ensam i skogen inteee.

= sviterna efter att ha läst Nalle Puh...

Vätska i turkisk yoghurt

Jag är så imponerad av människor med specialkunskap. Kanske för att jag själv anser mig vara en sån som kan allt och inget. Typiskt samhällsvetare kanske?

Hur som helst så delar jag med mig min senaste läsning på Matälskarens blogg där hon svarar på varför det blir vätska i yoghurten:

Copy+paste:

Turkisk och rysk yoghurt är av typen som fått koagulera i burken. (Så kallad set till skillnad från stirred.) Den är känsligare till sin natur. Så länge yoghurten får vara i fred i burken är den ganska, men inte helt, stabil. Hur stabil den är beror på hur den är framställd. Men när du öppnar locket och rör om lite i yoghurten pressas det ömtåliga proteinnätverket samman som en tvättsvamp. Vassla sipprar sakta ur det förstörda nätverket. Om du vill ha ett namn på din misär kommer det här: syneresis.

I en vanlig mager och tunn yoghurt märks inte det här så mycket eftersom vattnet fördelas ganska jämnt i den tunna yoghurten. Men om du till exempel skakar den rejält eller vispar den så blir den betydligt tunnare. Det är orsaken till att du ska röra försiktigt i gräddfilssåser och röra ner yoghurten på slutet i din smoothie om du vill ha den krämig.

Till viss del stabiliseras yoghurten igen och vätskan kan under vissa förhållanden sugas upp i nätverket igen, beroende på hur det är beskaffat. Här svävar jag på målet, det erkänner jag – och välkomnar gärna en mejeriexpert in i diskussionen.

Läs hela svaret här >>>

Återvinning

Söker upp ett inlägg om hålltider för Molly för att själv få lite koll på sovtiderna. Börjar tro att Agnes så småningom "bara" behöver sova en gång per dag....

måndag 12 december 2011

Julmust och saffranslängd

Efter gårdagskvällens inferno (OK, det är att överdriva men....) så känns denna aningen bättre.

Julmust och nybakt saffranslängd med mandelmassa och mandel. Lyckades med bakningen vid första försöket ever. Med inspiration från Underbaraclara.

Lusselängden
0,5 g saffran
3 dl mjölk
50g jäst
1 1/2 dl strösocker
1/2 tsk salt
150 gr mjukt smör
1 ägg
ca 11-12 dl vetemjöl
Mandelmassa
Hackad mandel

Lägg saffran och lite socker i en kastrull (nästa gång ska jag ta en stor kastull som rymmer hela baksatsen). "Mortla" saffran och socker med en sked. Häll mjölk i kastrullen med saffranssockret och värm till 37 grader. Smula ner jästen i mjölken. Rör sedan ner det mjuka smöret, socker, salt och ägg i mjölken. Tillsätt lite vetemjöl i taget tills degen går att arbeta ihop. Jag använde degkrokar. Den kan gärna vara lite kladdig, hellre kladdig än helt torr. Jäs degen under bakduk i 40 minuter. Ta upp degen, dela den i två bitar. Gör likadant med båda bitarna....

Kavla ut till en stor rektangel. Riv mandelmassa och över degplattan, hyvla eventuellt några skivor smör och lägg ovanpå. Strö över hackade mandlar. Rulla sedan ihop degen till en lång korv. Lägg på plåt med papper under. Klipp jack i i degen så att en ”fläta” bildas. Låt jäsa ca 30 minuter. Pensla med ägg, strö över mer hackad mandel och grädda sedan i nedre delen av ugnen i 200 grader i ca 15 – 20 minuter.

Vola! Två fina lusselängder! Vardagslycka!

UPPDATERING: Med facit i hand så skulle det nog gå att göra tre längder av denna deg....

Heaven and hell

Ok, livet är upp och ned. Gårdagen var upp och ned.

Vaknade utvilad på en soffa hos en vän. För första gången sedan 30 december hade jag sovit utan Agnes, utan att behöva gå upp och amma, stoppa i nappar (eller sjunga sång för storasyster).

Somnade sedan utmattad i egen säng efter hektisk kväll i torkandets tecken. Det började vid middagen då pannkakssmetet vältes ut över spisen, in i spisen, under spisen, überalles. Med facit i hand så är jag ändå glad att jag tog den torkningen eftersom kvällens andra torkning föll på sambons lott. Kräkstorkningen.

I sann positiv anda får jag tänka att vi fick en ren spis, Mollys rum städat och ja... det kunde varit värre.

söndag 11 december 2011

Pizzarecept

Hittade en pizzasida som jag måste lägga en länk till. Tror bestämt att jag måste leta upp ett nytt batteri till hushållsvågen och sedan ska det bakas pizzor.

Perfekt att kunna förbereda degen och sedan baka ut följande dag.

Pepparkaksdeg

Påfylld med energi efter bubbelbad, middag, samtal OCH sömn så ska jag ta mig an pepparkaksdegen. Jag går alltså från köpedeg till egen deg. Förra året tog nämligen den där lilla biten vi köpt slut så fort.

Hittade ett recept som verkar bra. Tror jag.

Sluta amma - så gick det

Jag har varit uppe lite tre nätter. Fjärde sov jag borta. Agnes är glad. Mamman är glad. Pappan är trött.

Det ska bli spännande att se hur denna natt kommer att se ut...

Nattserveringen är iallafall slut. Och den sorg i hjärtat jag kände när jag insåg att det är slutammat för mig, kanske för evigt, känns inte så farlig längre.

fredag 9 december 2011

Lika som bär?

Molly 2,5 år hjälper till att plocka fram julsakerna och Gudmors fina Närketomte.....

- Men titta mamma, en Pontipin....



Närketomte eller...






...Pontipin?


torsdag 8 december 2011

Om jag bodde i Stockholm - Guds bakfika

Om jag bodde i Stockholm så skulle jag gå till Södra teatern och lyssna på Amira Hass och lyssna hennes sekulära predikan "Försvarstal för de arga – om vredens framsidor" på söndag kl. 11.00.

Försvarstal för de arga – om vredens framsidor.
Södra Teaterns satsning på sekulära predikningar avslutas för säsongen med den israeliska journalisten och författaren Amira Hass. Hon kommer att hålla ett försvarstal för de arga. Hennes föräldrar överlevde förintelsen, själv bor hon i Ramallah och är en av mycket få israeliska judar som valt att bosätta sig under palestinskt styre. Hennes fokus är relationerna mellan palestinier och israeler. Rubriken på hennes predikan är Försvarstal för de arga – om vredens framsidor.

Mitt intryck är att vrede och ilska har dragit på sig ett globalt rykte som låga och destruktiva känslor som bör övervinnas. Oavsett om det är en korrekt iakttagelse eller inte så kommer den här predikan att bli ett försvarstal för de arga. Jag kommer alltid att minnas ett tidningsreportage från en feministisk demonstration i Frankrike någon gång på 60-talet, med ett foto av en banderoll som förkunnade; ”Vi är inte söta, vi är inte fula, vi är arga".

Frustration och ilska är inte okända begrepp för Amira Hass. Det är inte det att Israel ständigt hittar nya sätt att fördriva palestinier, det är det att ingen bryr sig, skrev Hass i Haaretz, den 14 november i år angående nya passrestriktioner för palestinier. Snälla, ge mig en spännande ingress och en sexig rubrik som ger den här nyheten ytterligare två minuters uppmärksamhet och sex nya läsare, fortsätter hon.

Amira Hass började 1989 som reporter för Haaretz, en israelisk, liberal dagstidning känd för sina vassa och namnkunniga krönikörer. Läsekretsen inom Israel är liten men inflytelserik med en stark förankring bland den israeliska intelligentian och politiska elit.

Hass första uppdrag var att rapportera om kommunismens fall i Rumänien men 1993 flyttade hon till Gaza och hennes fokus är sedan dess relationerna mellan palestinier och israeler. Efter tre år i Gaza skrev hon boken Drinking the Sea at Gaza som handlar om invånarnas historia och svårigheter, speciellt efter 1967 och den israeliska ockupationen.

Hon bor sedan 1997 i Ramallah och är en av mycket få israeliska judar som valt att bosätta sig under palestinskt styre. Hass trotsar hot och trakasserier från den israeliska gränspolisen och är fast besluten att rapportera om det palestinska folkets situation.

Det är vad journalistik handlar om, att bevaka makten; att rapportera om förhållandet mellan de som har makt och de som förtrycks. Det är aldrig en ensidig rörelse – varje agerande möter en motreaktion. Genom att bevaka makten öppnar media för en dialog mellan parterna, säger Hass

År 2004 tilldelades Amira Hass det första stipendiet från Anna Lindhs minnesfond för sin orädda stil och förmåga att kritiskt granska både den israeliska och palestinska sidan. I en intervju i samband med utmärkelsen säger hon: Jag är inte den enda kritiska rösten i Israel, men vi når väldigt få människor. Och det är väldigt frustrerande. Den logik som jag representerar i mitt skrivande, nämligen att Israel inte kommer att uppnå trygghet genom militär makt, har inte särskilt stor genomslagskraft för närvarande.


Söndag 11 december besöker Amira Hass Södra Teatern och Guds bakficka för att ge ett försvarstal för de arga. Hennes predikan hålls på engelska. Guds bakficka är tillbaka 2012 med nya sekulära predikningar. Säsongen startar söndag 5 februari.

Note to the world - slut på nattserveringen

I natt var det slut på serveringen. Jag har ammat varje natt sedan 30 december, men i natt var det slut.

Jag har hört att matskriken känts lite mindre angelägna de senaste nätterna och i natt kände jag mig stärkt i uppgiften att få lilla skruttan att somna om utan en lite extra slurk. Nu börjar vi dessutom närma oss tiden då det blir en riktigt etablerad vana och en ettåring behöver verkligen inte äta på natten för hunger.

Så jag kikade på klockradion för att behålla tidsperpektivet. Kl. 03.15. Nappar (avsköljda), blöjbyte, lite vatten, en sväng till vår säng (vilket förvärrade hela situationen för då trodde hon att det var servering på riktigt och blev riktigt ilsken när det bara var falsk marknadsföring), mys i nacken och sakta men säkert infann sig sömnen igen. Kl. 03.35. Stärkt försökte jag varva ned och lyckades nog slumra till när Agnes kom på att det nog var bäst att kolla en extra gång om det faktiskt stämde att det inte skulle bli någon mjölksittning, kl. 03.59.

En omgång till med nappar, mys och tålamod. Tror att jag också bjöd lite vatten. Agnes somnade om kl 04.09 och sov till kl. 7.40.

I kväll ska jag gå och sova direkt när båda tjejerna somnat. Stärkt i min roll som nattvakare. På lördag är det den ömme faderns tur då jag kanske till och med sover borta.

Och, ja, detta inlägg får etiketten "hållbar utveckling".....

Kemi-lista över bästa och sämsta grönsak (Fröken Ekoreko)

Copy+paste från Ekoreko:

Kemi-lista över bästa och sämsta grönsak
Det här med att handla ekologiskt medvetet och utan bekämpningsmedel, det är svårt. Jag vet. Jag handlar inte allting ekologiskt och det är nog få som helt och fullt lyckas med det. Men jag försöker åtminstone tänka till vilka frukter och grönsaker som är mest evil och vilka som är rätt okej att äta som konventionellt producerade. Nu har jag hittat en bra lista på just detta som jag tänkte dela med mig av.

Listan kommer från Environmental Working Group (EWG) som är en icke vinstdrivande organisation som genom forskning och lobbying försöker minska kemikalieanvändningen till, och kemikalienivåerna i våra livsmedel. Organisationen har testat 53 olika frukter och grönsaker och rankat kemikalienivåerna i dem. De kallar den ena listan för Diry dozen, dvs de tolv kemikalierikaste grönsakerna och frukterna. Dessa bör man köpa ekologiska för att slippa få i sig bekämningsmedel och andra kemikalierester. EWG har även en Clean Fifteen-lista med de grönsaker som har lägst halter av kemikalier och som därav är ett bättre val om man tänker äta konventionellt odlad frukt och grönt.

Dirty Dozen (köp dessa ekologiska eller inte alls)
1. Äpplen
2. Selleri
3. Jordgubbar (svenska dock bättre än övriga)
4. Persikor
5. Spenat
6. Nektariner
7. Vindruvor
8. Paprika
9. Potatis
10. Odlade blåbär
11. Sallad
12. Grönkål


Under listan Clean 15 gömmer sig sockermajs på andra plats. Detta tycker jag är lite lurigt eftersom nästan all konventionellt odlad majs är genmodifierade. Därför skulle jag tipsa om att välja ekomajs även om sockermajsen tydligen har låga halter av kemikalier. Genmodifiering är ett stort problem för att bevara den naturliga floran och faunan i världen. Dessutom är det en social hållbarhetsfråga både för bönder i nord och syd och produktionen av GMO-grödor är mycket kemikalieberoende (även om kemiresterna inte finns kvar i majsen.

Clean 15 - Lägst nivåer av kemikalier
1. Lök
2. Majs (sockermajs)
3. Ananas
4. Avokado
5. Sparris
6. Sockerärtor
7. Mango
8. Aubergine
9. Cantaloupe-melon
10. Kiwi
11. Kål
12. Vattenmelon
13. Sötpotatis
14. Grapefrukt
15. Champinjoner


Jag tycker de här listorna känns som en rätt bra guide i frukt och grönsaksdisken. Det känns skönt att veta att det finns de grönsaker som är bättre än andra och att man med gott samvete kan köpa dessa trots att kravmärket inte är fastklistrat på produkten. Även om detta är en amerikansk lista så är jag övertygad om att den går att applicera även i Sverige. Jag vet t.ex. att svenska äpplen besprutas si sådär 5 gånger/ säsong. Det är alltså inte så att svenska äpplen eller andra produkter automatiskt är reko bara för att de odlas i Sverige. Att skölja frukten och grönsakerna i varm vatten är extra bra för att bättre få bort de flesta kemikalier.

En lathundsregel utifrån den här listan kan vara att de frukter och grönsaker som man skalar är bättre ur kemikaliesynpunkt än de som man äter rubbet på (typ sallad och vindruvor).

Jag inser förstås att bara för att kemikalierna inte finns kvar i grönsaken när man äter den, behöver det inte innebära att odlandet i sig är miljöbra. Vissa grödor använder mindre bekämningsmedel än andra men så vitt jag vet tas denna aspekt inte upp i EWGs lista. Man får väl helt enkelt fundera på varför man vill köpa ekologiskt. Är det för sin egen hälsas skull eller är det för miljön och ekosystemen. Är syftet det senare så gäller fortfarande att man försöker köpa så mycket som möjligt ekologiskt.

onsdag 7 december 2011

Butternutsquash

Tack vare andra bloggar vidgar jag vyerna och ser till att det kommer mat på bordet.

I dag äntligen Butternutsquash >>>

torsdag 1 december 2011

Vinn-vinn-situation


Skänk pengar till UNICEF och ha chans att vinna det här fina lapptäcket ovan. Fin idé, fint täcke! Klicka på bilden så kommer du till tävlingen!

Fint initiativ av UNICEF att skapa förutsättningar för alla att engagera sig. Tiderna förändras och utvecklingssamarbete och bistånd ser annolunda ut idag. Många vill skicka bort saker. Men rent krasst måste vi hitta en annan lösning på vår överkonsumtion. Nu kan vi samla pengar som kan användas på plats och skapa lokal utveckling. I de bästa av världar....