onsdag 30 mars 2011

Taybeh på systemet

Lycka är att vandra i Jerusalems gamla stans gränder med en vän...

Sedan tar jag gärna en Taybeh på Jerusalem hotell


Nu finns Taybeh, den palestinska ölen som jag längtar efter, i Sverige. Från och med 1 mars finns Taybeh Golden i Systembolagets beställningssortiment (artikelnummer: 89227).


Företaget som tagit in drycken är First Signs of Water och skriver bla.


Ett tecken på spirande entreprenörskap i ett område som så väl behöver det; ett tecken på att den svenska ölmarknaden är på väg att ta ytterligare ett steg mot verklig mångfald. Tecken på förändring – First Signs of Water.


Öppna gränser ger folk möjlighet att träffas, företag att handla och ekonomier att växa. Utvecklade länder och utvecklingsekonomier behöver inte skyddas från varandra. De behöver inte tullar, riktade handelsarrangemang eller andra hinder. De behöver ett öppet fält att mötas och växa på.


Taybeh Golden Vår första gäst heter Taybeh (tai-bey). Det betyder på arabiska “utsökt”. Ölen bryggs i byn med samma namn på Västbanken, nära Ramallah, i Palestina. Taybeh Golden är en överjäst kallagrad hantverksöl som bryggs i små omgångar enligt tysk tradition. Processen ger en öl med distinkt, frisk och krispig smak.


Taybeh Dark Den mörka lagern Dark är en av Taybehs mest uppskattade skapelser. Chokladmalt och annan mörkrostad malt ger en bred och mjuk fyllighet – en utmärkt följeslagare till både husmanskost och mer smakstark mat.


Vi är stolta över att ha introducerat Taybeh i Sverige och fortsätter nu att söka efter spännande öl världen över.



Böcker i barnbubblan

Vid senaste biblioteksbesöket lånade jag två böcker. Inspirerad av Ann Heberlein på Mariehamns litteraturdagar snodde jag åt mig En lite bok om ondska från "tipshyllan".

Kay Pollaks Att välja glädje hade jag sedan tidigare kollat att den skulle finnas på biblioteket.


Till saker hör dock att min "läsa och ta in/förstå-nivå" är på läsa rubrikerna i lokalpressen. Men men, de ligger iallafall på nattduksbordet nu.

tisdag 29 mars 2011

Böcker och gunga

Jag och Molly hade lite egen tid igår och åkte till bibblan efter middagen. Att åka ut efter middagen kändes som ytterligare ett säkert vårtecken. Vi lånade böcker och gungade i lekparken utanför. Den här lekparken var vår dagsutflykt förut eftersom det ligger på gångavstånd från vårt gammla boende. Nu var det läääänge sen Molly gungade och hon skrattade så hon kiknade och ropade: - Mera gung mamma mera! - Mamma, Mollus tycker om det gung mamma! Att sedan Agnes vägrade ta flaska och var allmänt sur hemma hos Johan är en annan historia. Tack för ljuset!

lördag 26 mars 2011

Taste no 5


Läste på Underbaraclara om hennes bästa kökshjälp just nu och kom på att jag vill ju testa.
Så - nu har även jag testat Taste no 5.
Efter en fin dag med godhet på Mariehamns litteraturdagar, loppisfynd och mathandling avslutar jag här vid datorn med baguette, lite sån där Taste no 5, tomater från Houtskär, fetaost och färsk timjan.

Har inte sett tuben i någon butik på Åland så jag frågade om inte Kantarellen kunde ta in den när de fyllde på sitt sortiment.

fredag 25 mars 2011

Bildbevis

Nyklippt lugg på Molly 1 år och 8 månader


Äntligen är kameran tömnd!
Med den inledande kommentaren så förstår ni att detta tyvärr inte är fin bildblogg.
För det hänvisas du till fina kakkakaffe som jag nu följer. Önskar att jag hade lika fina bilder att spara på tjejerna, men men... Hur jag hittade den Kakkakaffe-bloggen minns min sunkiga hjärna faktiskt inte, men det är en annan historia...
Bildbevis på Mollys luggklippning efterfrågades så här kommer bilden som togs vid kvällsfikat 10 februari 2011.

Våffeldagen


Blåbärssylten står och svalnar, våffelsmeten i kylen.... Längtar till kvällsfikat!


Gjorde en enkelt våffelsmet
100 g smält smör (låt svalna)
2 ½ dl vatten
2 dl mjölk
3 ½ dl vetemjöl
2 tsk bakpulver

Blanda allt utom smöret till en slät smet. Rör i smöret.

Hetta upp laggen, pensla den med lite smör och i med smeten.


torsdag 24 mars 2011

Tack

Har just skrivet ett litet tack på FB till alla mammor som ordnar barnsången! De fixar fram fika, diskar och plockar. Vår familj sjunger/springer/äter/leker/härjar/åker hem....

Idag var det lite extra fart. Molly gillar sångstunderna, samtidigt har hon myror i brallan, springer iväg och norpar fika och härjar.

Ömma modern försöker att inte bjuda upp till jagande, men när hon förser sig med fika lyfter jag på rumpan. Sedan tillbaks i ringen, ojoj, jätteskoj, sång och dans sedan ett varv igen...

Tacksamhet för all hjälp när jag bara har två händer!

onsdag 23 mars 2011

Finsk Macaroni and cheese

Mitt senaste tillskott i pastasås måste ju vara Finlands svar på Macaroni and cheese.

Mustapekka sås till fyra personer
2 msk mjöl
1 dl + 3 dl mjölk
1 mustapekka ost (färskost med svartpeppar)

Gör en redning genom att vispa ut två tsk vetemjöl i 1 dl mjölk.
Koka upp 3 dl mjölk och vispa ned redningen i mjölken. Koka på svag värme i tre minuter. Ta åt sidan och smula ned ostenoch låt den smälta.
Smaka av med salt och riven muskot. Häll över makaronerna och rör om.

Enkel, gott, kanske lite väl svartpepprigt för en liten men Molly gillar den med ketshup på (liksom hennes ömme moder)....

tisdag 22 mars 2011

New York pyssel


Genom en väns vän hamnade jag på en "pyssel-sida" för en affär i NY. Så mycket färger och idéer. Så småning om ska jag inspireras och leka med tanken att jag också ska göra, fram tills dess skickar jag den vidare ut i bloggosfären.....


måndag 21 mars 2011

På skrivboken

Mod är inte alltid högröstat.
Ibland är modet den stilla röst
som vid slutet av dagen viskar:
"Jag försöker igen i morgon."
Mary Anne Radmacher

lördag 19 mars 2011

Glassmellanmål

Dagens bästa helgfika gjordes i en handvändning.

I bägaren där det fanns kvar lite vispad grädde från igår la vi en näve fryst mango, en näve frysta hallon, en mogen banan och par rejäla skedar turkisk yoghurt. Mixa och lägg upp i fina skålar.

Bara några rader

Tänk vad det värmer i hjärtat med några rader från en fin barndomsvän. De senaste dagarna har jag fått några rader från flera olika håll.

På mailen.

Och på ett r i k t i g t kort som kom på posten. i brevlådan. Så exalterande så vi trodde det var en bröllopsinbjudan.

Tacksamhet och lycka!

Annars är att skaffa barn en riktig gåvotid. Tack alla fina som skickat paket och hälsningar till vår lilla familj!

Nytt sortiment med vegetariskt och ekologiskt

Nytt sortiment på Kantarellen.
Ekologiskt och vegetariskt.


Japp, det är nyheten denna lördag här på Åland. Iallfall här i bubblan. Nya butikschefen har tagit in nya varor meddelar han på facebook.

Och eftersom han är min vän kunde jag läsa det,

och eftersom jag i mitt gröna hjärta tycker det låter bra så skrev jag det här,

och eftersom du läser bloggen så vet du det nu.

På hemsidan får du även mattips >>>

fredag 18 mars 2011

Världen idag

Muammar Khadaffi?



Homer Simpson?


Lagon till lunchekot

Trött, tröttare, småbarnsmorsan.

"Turligt" så blev Mollys skor kvar hos farmor och farfar så idag kom de förbi och lämnade dem och gick ut med Molly på förmiddagen. Jag och Agnes la och i horisontellt läge...

Nu - lagom till lunchekot (och sovande barn) är det hemlagade knäckebrödet klart och avnjuts med mögelost och marmelad. Brödet blev riktigt bra. Bara att röra ihop, smeta ut och skjuts in i ugnen.

Hade det här varit en proffsig blogg så hade jag fotograferat det hela tjusigt och visat er, men den kunskapen eller energin finns inte här.

Tack tack tacksamt att ha svärföräldrar inom syn och gångavstånd!

torsdag 17 mars 2011

Barnvänligt i Mariehamn

Fina Vems mormor

Igår när jag var på biblioteket påmindes jag av hur barnvänligt det är. Det är någon som har tänkt...


  • På toaletten finns skötbord, blöjpåsar, potta och liten toalett-ring att sätta på vanliga ringen.
  • Det finns en sulky att låna för trött barn eller kanske att fästa springande busungar...
  • Barnavdelningen gick vi inte ned till för den närmsta rampen var det avspärrat pga nymålat, men vid nedfarten fanns ett "träd" med färdiga temabokpåsar. Vi lånade med en med tema familjen. Igår kväll läste vi Vems mormor och Listigt Alfons.

Annat tips! Kolla in Vem-filmerna på SVTplay här >>>

onsdag 16 mars 2011

Finne?

Idag var det slutbesiktning av mig. Så nu är det officiellt slut på min graviditet antar jag. Blir faktiskt lite sorgsen över att inse det, samtidigt som jag känner en en otrolig tacksamhet att jag fått två fina flickor. Måste bara komma ihåg att vara närvarande i vardagen som det så klokt heter.

Tjejernas farmor och farfar var barnvakter åt M så jag passade på att uträtta lite ärenden och handla. I lugn och ro. Agnes sov och sov i kundvagnen och jag strosade mellan hyllorna.

Jag hittade äntligen en "grötkastrull" vilket innebar att jag spräckte handlingsbudgeten med råge, men nu kan det kokas gröt utan att vara stressad för att den ska brännas vid när tjejerna pockar på uppmärksamheten. I kastrullkittet ingick även ångare så nu är det även slut på överkokta grönsaker....

Jag var förbi polisen och hämtade nytt körkort och pass. Nu har jag ingen giltig identitetshandling som kan visa att jag är svensk. Betyder väl att jag är finne nu då....

Jag och A testade även på att amma i biblioteket och det gick helt OK så - Litteraturdagarna här kommer vi!

tisdag 15 mars 2011

Grön snabbmat

Stuvad spenat
En stor näve fryst spenat
2 msk smör
3 msk vetemjöl alt speltmjöl
3-4 dl mjölk
salt och lite svartpeppar

Tina spenaten i botten av kastrullen. Lägg i smöret och smält i kastrullen på svag värme. Rör ner mjölet. Späd med litet vätska i taget under omröring. Låt stuvningen koka upp och sedan koka 3-5 minuter. Rör då och då. Smaksätt med salt och peppar.

Vi åt stuvningen med bulgur och potatis- och fetaostbiffar till middag igår. Idag blev det pastalunch där jag rörde ned den stuvade spenaten och lite gräslöksost. Enkelt, snabbt, helt OK smakmässigt OCH uppskattat av Molly.

Vardag med två barn

Dagens utflykt på förmiddagen: Färjan - bild lånad från www.sjofart.ax


Hur går det för er? Frågan var inledningsvis ömkande, men nu tror jag mer det är nyfikenhet. Hur får man ihop ett liv med två småttingar. En vildning på 1,5 år och en nyfödd. Jag trodde nästan inte det skulle fungera, att jag skulle slita mitt hår och vi skulle bli sittandes inomhus.

Nu med drygt två månaders rutin (!) konstaterar jag att det går. Vi kommer ut på förmiddagarna och igår var vi till och med och handlade tillsammans efter rådgivningen. Butiken har ordnat en liggsitts och en sittsits och det fungerade finfint. Efter handlingen fikade jag och Molly medan Agnes sov i kundvagnen.

Några "tips":
- Förberedelse

... av mat och annat så slipper du stå med (jag borde bli bättre på detta, men Molly sitter som klistrat vid Pippi när det erbjuds så då kan jag laga middagen....)

- Delaktighet

... låt den stora vara med. Det tror jag står i alla "kloka böcker" också, men det är lättare sagt än gjort med en liiiiten. Ligga bredvid i babygymmet med förälder bredvid, hjälpa till att slänga kissblöjan i sopis (trodde aldrig jag skulle få uppleva en dag då Molly stänger skåpen men nu är den här...), osv...

- Uppmuntran

... till det fina som stora gör. Fiiina Molly som gör så eller si. Berätta om hur bra stora sköter sig när hon är med och bearbeta de där smällarna när hon inte hör.



måndag 14 mars 2011

Bajshumor

Mr Hankey


Idag har jag skrattat gott åt två mammor som bjudit på glimtar ur vardagen. TACK! Behöver du skratta så läser du här och här.


Jag tror att det är roligt för alla, inte bara föräldrar inne i bubblan. Ni som känner mig så vet att jag har en humor lite lagd åt "bajshumor-facket", så en liten resevation för det då...


P.s. Mamma - klicka bara där det står här så kommer du till texten (förlåt, men humorn är ju ärvd....)

Agnes 11 veckor

Agnes börjar bli stora damen. Igår rensade jag undan en packe med bodys i storlek 62 för några satt så tajt. Sedan tog jag fram dem igen för i min lilla värld kan hon inte ha vuxit ur dem ännu.

Men idag på rådgivningsbesöket (= svenska BVC) vägde Agnes in på 6750 g och mätte 63 cm.

Liten blir stor...

söndag 13 mars 2011

Dagens i-landsproblem

Besluten i badrummet...

Renoveringsuppdatering

Sakta men säkert får vi ett badrum.

Nu har iallafall alla i familjen testat badrummet, dock i olika omgångar. Molly var sist ut igår då hon plaskade i badbaljan placerad i badkaret. Detta eftersom "pluppen" till badkaret saknas plus att vi måste skaffa halkmatta eller något liknande för att inte baden ska sluta med utslagna tänder.

Badrummet är dock inte klart ännu. Den viktiga bastun återstå att inreda, men en bastuspis är beställd. Med täljsten.

Känner mig integrerad (i det åländska/finländska) då jag på riktigt ser att bastun är en självklarhet i hemmet.

Sedan är det alla krokar och lampor som ska köpas. Tusen beslut.

fredag 11 mars 2011

Tårtor

En grattistillbebistårta till underbaraclara


Svägerskan gör riktigt fina tårtor så att imponera med tårta är svårt i den här släkten, men jag hittade en blogg som gav mig lite inspiration. Nästa gång jag ska laga tårta så ska jag definitivt besöka denna blogg igen och testa bla att göra tårtbotten som hon tipsar om.




torsdag 10 mars 2011

Förebilder


Pippi hoppar, Pingu hoppar och Molly hoppar i sängen...
I morse var jag riktigt glad åt hoppandet som gjordes i Mollys egen säng för nu sov damen hela natten i sin säng. Första gången sedan i mitten av december, dvs sedan vi flyttade till nya huset. Att sedan A ville käka hela natten är en annan femma.

Trött, tröttare, småbarnsmamma!

Libyen i babybubblan

Världen kommer så nära när jag lyssnar till Marie rapportera från gränsen till Libyen.

Påfyllnad

Gaza i bakgrunden. Bild tagen av Marie Dahl som också skrivit Vänta stilla


Finns så mycket att skriva om denna låt, men just nu ger jag den till er.

5 minuters påfyllnad!

Lyssna på Vänta stilla här

tisdag 8 mars 2011

Hemlagat knäckebröd med massa frön

Marias knäckebröd
2 dl majsmjöl (jag tog Maizena)
1 dl solrosfrön
1 dl sesamfrön
1/2 dl linfrön
1/2 tsk salt
1/2 dl rapsolja

Rör ihop och häll på 2,5 dl kokande vatten. Smeta sedan ut på bakplåtspapper så tunnt det går och strö över flingsalt. Sätt in i ugnen på 150 grader drygt en timme (längre hälsar Maria....)

********************
Uppdatering: Jag fick ta olivolja för rapsoljan var slut. Fungerade helt bra. Lite dyrare men helt OK i smak. Jag hade inne brödet i 1 timme och 20 minuter.
********************

Hej våren!

Årets feminst 2011 Professor emeritus Madeleine Leijonhufvud. Kom och fira med ett glas bubbel, lite snittar och lyssna på hennes anförande på Stadshuset i Mariehamn ikväll. Hon kommer bla jämföra svensk och finsk lagstiftning gällande sexualbrott.


I morse somnade hela familjen om utom jag. Istället låg jag och dagdrömde om sommaren. Missförstå mig inte. Jag gillar den här vintern. Fantastiskt med snö och på landet/skärgården är den ju för det mesta vit...

Men när jag låg och tittade ut så såg det nästan ut som en blå sommarhimmel utanför fönstret, mne så såg jag stuprännan och där var x antal cm tjock is som tog mig tillbaks till verkligheten.


MEN våren är på väg. Några vårtecken:

  • Första tranan rapporterad vid Hornborgarsjön i Sverige
  • Hemligheten om vem som är Årets feminist har offentliggjorts. Kul att dela en hemlighet med så många kloka kvinnor i Feministakademin
  • Vi har fått första frågan om hur sommaren ser ut (= besöksplaner!!)
  • Jag har, på mitt livs första klädpart (Me&i), köpt ett par kortbyxor (typ knickers)

lördag 5 mars 2011

Vad vill du ha i din rymdlåda?

Bild lånad från svenskmjolk.se



Lyssnade på radion och fick lära mig att astronauter som ska stanna längre i rymde numera får med en låda med godsaker att komplettera den frystorkade rymdmaten med. Detta efter att det konstaterats att matlusten försvinner och astronatuerna kommer hem i dålig kondition eftersom de äter för dåligt....

Efter det har jag funderat på vad jag skulle vilja ha i min högst hypotetiska låda.

Ost är ett säkert kort. Hård, gul ost. Kanske prästost. Eller Prostens. När jag bodde tre månader i Hebron insåg jag att ost var någonting jag sakande. Visst fanns getost och annat gott, men den "vanliga" osten fanns inte i det palestinska köket.

Vad vill du ha i din rymdlåda?

torsdag 3 mars 2011

Marias knäckebröd

På torsdagar packar jag in båda barnen och åker på sångstund hos församlingen. Första gångerna vi åkte så var även sambon med, men nu fixar jag det solo... Eller med lite assistans av andra mammor (japp, endast mammor) som håller koll på busande Molly, assisterar med macka eller kaffe, eller bara håller Agnes en stund.

Idag hade Maria, som håller i sången med sig hemmagjort knäckebröd. Helt ljuvligt! Väntar nu på receptet som jag hoppas kunna lägga upp på bloggen.

Den som väntar på något gott....

Soledad och Retoy


När jag var aktiv i LSU hade jag förmånen att jobba med Soledad Piñero Misa. En sån där person du blir glad när du träffar, får idéer och energi av och som kan leda processer till resultat.

Nu driver hon (bland annat) ett spännande projekt - Retoy - som snart öppnar portarna i nya Luma Bibliotek i Hammarby sjöstad i Stockholm.
OM RETOY
Tänk dig en plats med både böcker, lekytor och noggrant utvalda leksaker. Släpp in barn och föräldrar och låt dem leka så mycket de vill utan att det kostar en krona. Erbjud dem att låna hem leksaker och byta sina gamla. Lär dem samtidigt om barns rättigheter och hållbar utveckling.

Där har du Retoy – en plats med syfte att på ett kul och givande sätt lära barn och föräldrar om Barnkonventionen, hållbar konsumtion och globala samband. Här kan barn från olika delar av staden mötas över samhällsgränser och genom leken få möjlighet att uppleva nya perspektiv med fokus på framtidens positiva globala lösningar.


onsdag 2 mars 2011

Världen i babybubblan

Brödvagn i Jerusalem våren 2007

Som fd följeslagare serverar jag er nyhetsbrev från det heliga håliga landet. Den här månaden kan du bland annat läsa om striden om Silwan – det palestinska bostadsområdet i östra Jerusalem som blivit politiskt sprängstoff sedan Israel påbörjade arkeologiska utgrävningar i jakten på Kung Davids stad.

Klicka på länken för att läsa brevet:
http://www.skr.org/download/18.57a5b5b812e52e4174680002675/Februari+2011.pdf

*************

Tillägg: I Finland är det Kyrkans utlandshjälp som är partner i följeslagarprogrammet.

tisdag 1 mars 2011

Att få i tummen i vanten, eller så inte....

I väntan på våren....

Ett samtal under påklädnades frustration
Den ömme fadern: Näää, nu skiter jag i tummen!
Jag: Men Johan....
Den ömme fadern: OK, då pooopar vi i tummen istället!
Molly: Poop, poop!