söndag 7 februari 2010

Mjölk eller inte

Bild från Historien om Arla



När jag läst om barnmat och förhållningssätt till olika råvaror så har mjölken varit ett frågetecken. Molly har fått lite lite mjölk och naturell yoghurt och hon kommer få smaka lite i matlagning typ omelett eller creme fraiche i maten, men det verkar inte helt självklart...

Så här skriver Barndietisten gällande 7 månaders barn:

"Det är inga problem med mjölk eller mjölkprodukter i maten, om barnet inte är allergiskt förstås. Det rekommendationen om mjölk till barn under ett år vill förmedla, är att man inte ska snöa in helt på mjölk, byta ut välling mot vanlig mjölk, servera yoghurt i stället för lunch/middag osv. Anledningen är att mjölk inte innehåller något järn att tala om. Men i övrigt är mjölk väldigt nyttigt och bra och inget att vara rädd för. Det introduceras i bebisens mat precis som vilket annat livsmedel som helst."

Läs hela fråga och svar på Barndietisten Saras blogg >>>

När det gäller vegetarisk kost kan man läsa i Grön barnmat att man inte bör basera kosten på feta mejeriprodukter, eftersom intaget mättat fett annars blir orimligt stort samtidigt som järnintaget blir bristfälligt. Vidare skriver författarna att komjölk har ett lågt järninnehåll och innehåller dessutom faktorer som kan hämma järnabsorptionen. Laktovegetarianer ska därför inte låta komjölk utgöra en stor del av barnets kostintag. Bokens författare uppmanar att vänta med att introducera komjölk åtminstone tills dess att barnet blivit ett år.

Så här skriver Livsmedelsverket om mjölk, fil och yoghurt

Mjölk är rik på protein, vitaminer och mineraler och ingår naturligt i vår svenska mat. Bland annat innehåller mjölken mycket kalcium, som behövs för att bygga upp skelettet. Järninnehållet i mjölken är dock lågt. Om en stor del av barnets mat består av mjölk och mjölkprodukter är det risk för att barnet inte får i sig tillräckligt mycket av järnrika livsmedel. Vänta därför med mjölk som dryck och större mängder fil och yoghurt till slutet av spädbarnsåret. Små mängder i matlagning eller till gröt är dock inget hinder. Du bör å andra sidan inte vänta för länge med att införa dessa produkter, för då kan det bli svårare att få barnet att vänja sig vid de nya smakerna. För äldre barn är mjölk och mjölkprodukter viktiga näringskällor.

OBS! Servera aldrig opastöriserad mjölk till små barn. Den kan innehålla skadliga bakterier.

Uppdatering: Hemkommen från rådgivningen och där var rekommendationerna att vänta med mjölken till 10 månader. Här i Finland är laktosintoleransen vanlig bland vuxna (15-20 procent jämfört med 3-4 procent i Sverige), men det hade troligen ingenting med rekommendationerna att göra.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar