måndag 28 februari 2011

25 år har gått

Lyssnade på P1 specialsändning med anledning av att det gått 25 år sedan Olof Palme dödades. Tänk att det gått så lång tid sedan jag, djupt besviken för att det inte var någon morgon-TV, tassade upp till mamma och pappa och berättade att Olof Palme blivit skjuten.

Vardag & vegobiff

Bild lånad från Arla



Idag var det slut på Johans ledighet och dags för mig och tjejerna att klara oss på egen hand. Jag har sakta men säkert växt in i rollen som tvåbarnsmamma så jag var lite laddad. Dagen började dock med att Molly hoppade/ramlade ned för vår säng och slog i munnen/näsan/tänderna. Det hela gick OK, men lite läskigt. Det är iallfall någon här som kollat på lite för mycket Pippi Långstrump....

Sedan flöt dagen på. Frukost, ut på promenad ned till färjan, lunch, sova, fika, lek och middag. Molly verkar dock ha svårt att hitta sömnen för Johan har nattat läääääänge nu.

Middagen blev en riktig höjdare. Hade kokat potatis igår för att ev ha till lunch, men sedan blev det tortellini istället så potatisen tog jag som grund till middagens vegobiffar. Det hela blev en spontan blandning och nedanstående recept är så som jag minns det...

Kesobiffar 10 st
6 kokta potatisar
2 dl kokta sojabönor
2 msk Ört- och vitlökskrydda
5 msk keso Grillad paprika
1 tsk dijonsenap

Till panering
1 ägg
ströbröd

Mixa potatis och sojabönor. Rör ned kryddor och keso. Forma till biffar och stek i olivolja. Jag serverade det med bulgur och marinerade kikärtor plus resterna av Gudmors marinerade linser.

söndag 27 februari 2011

Från plock till hopp


Bild på Mini hopp lånad från www.bamse.se

I mars förra året gjorde jag ett upprop om goda råd från mina vänner på FB.
Molly har fått riktigt bra långa armar (läs volleyboll kanske...). MEN nu flyttas alla saker högre och högre upp i hyllorna.
Lösningar? Kom fram nu alla kloka föräldrar och ge råden....

Och jag fick ett gäng svar. La speciellt ett svar på minnet. Vänta bara tills hon lär sej klättra:-)

Nu är vi där. Framförallt klättras det till platser som kan hoppas från. Funderar på det här med att Pippi Långstrump är Mollys favorit. Lägg till att hon gillar Mini-hopp mer än Brumma bland Bamsebarnen....

Tipsen på Facebook? Håll tillgodo!
  1. Ett sätt är att låta Molly (hur gammal?) hålla i de ömtåliga sakerna och titta på dem under uppsikt, sen brukar nyfikenheten stilla sig. Har funkat bra med barn och barnbarn och allt är helt, t o m arve-kristallen.

  2. Håller med och tar mig friheten som 6-barnsmor att tillägga att det finns ett mycket användningsbar ord: nej. :-)

  3. Hos oss var hyllorna tomma och nu nästan fyra år senare kom hyllan ner med tv och allt eftersom saken de sku ha var för högt upp..... Vänta bara tills hon lär sej klättra:-)

  4. lämna några intressanta saker som man får plocka med och städa undan allt annat. Hos oss var grytskåpen favoritplatsen och jag öste in när leken tog slut(det roligaste var att plocka ut) Men du hittar nog den variant som funkar för er;)

  5. Skruva fast hyllorna i väggen! Min fasa är fortfarande att bokhyllorna ska ramla ner över mina (inte-längre-så) små älsklingar. Och flytta undan allt du är rädd om. Det ger lugn och sinnesro.

  6. Flytta det som är farligt/ömtåligt och gör ingen stor sak av resten. Med tiden avtar intresset. :)

lördag 26 februari 2011

Vera - ett säkert vårtecken

Bland annat kommer Women of Hamas av Suha Arraf visas på Åland i mars. Bilden lånad från Israelfilmcenter.org Har sett Suhas Lemon Tree så nu hoppas jag kunna se denna...


Nu har jag bott på Åland i 10 (!) år och jag måste säga att jag är imponerad av att det finns så mycket program och aktiviteter. Det är trots allt bara 27 000 invånare som bor här och vi är spridda över stad, landsbygd och skärgård.

Det bästa med våren är filmfestivalen Vera och Mariehamns litteraturdagar. De senaste två åren har jag medverkat i båda evenemangen, men i år har jag ingen roll. Jag hoppas kunna ta del av något av det fina program som arrangörerna ordnat. Jag känner mig mer mobil med Agnes än vad jag gjorde när Molly var bebis. Nu är jag mer en mamma som fixar svettiga blöjbyten på trånga toaletter, hittar hörn att amma i och ja... inte lika grön längre...

Är ni lediga helger de två sista i mars så rekommenderar jag en tripp till Mariehamn.

Festivalprogram VERA 16-19 mars >>>
Program litteraturdagarna 25-27 mars >>>

Muminhälsning


Lekte med tanken på att åka till fastlandet (= Finland) och då skulle ju ett besök i Mumindalen vara kul. Kollade runt lite och passade på att skicka en hälsning till USA...

Skicka en hälsning med Mumin här >>>

fredag 25 februari 2011

Hälsa, klimat och matmässa på Åland


Blev så till mig över alla utställare som kommer till Åland på mässa så jag höll på att ta fel på datum, MEN nästa helg är det Hälsa, klimat och matmässa i Mariehamn.
Goodstore ska få ett besök av mig....

Definitioner

Bild lånad härifrån
Plocka, plocka, plocka också plockade jag upp några saker på väg mot plockandet...

Sedan tog jag tag i högarna och gjorde några nya högar och satte dem på ett annat ställe som är mer lämpat för högar....

Sedan tog jag det som låg på den där bra platsen för högar och stoppade i en låda som jag ska ordna upp lite senare (läs i ett annat liv?)
Dagens i-landsproblem att ha för mycket grejer att plocka med?

torsdag 24 februari 2011

Rofans vardagsbröd

I dag har varit en riktig fixardag. Hann t o m att baka bröd. Nästa vecka är jag solo med båda barnen. Tänker inte ge mig in i brödbak då, men jag bjuder gärna på det enkla receptet från Kärlek, oliver och timjan.

Ingredienser
Portioner: 1 stort bröd (eller två mindre limpor)
2 dl grovt rågmjöl
1 dl hela linfrön (kan uteslutas)
1 dl havre- eller vetekli (jag tog kruskakli)
1-2 dl solrosfrön
2 rågade tsk salt
5 dl kokhett vatten
1/2 paket (= 25 g) jäst
2 dl ljummet vatten
9-10 dl vetemjöl (kanske lite mindre)
2 dl vetemjöl till utbakningen

Mät upp rågmjöl, linfrö, kli, solrosfrö och salt i en bunke. Slå över 5 dl kokhett vatten och rör om. Låt stå 1-2 timmar.

Rör sedan ut jästen i ljummet vatten och blanda ner i bunken. Tillsätt vetemjöl. Arbeta ihop degen och låt den jäsa med en handduk över bunken 1 timme.

Strö ut 2 dl vetemjöl på bakbordet. Tippa ut den jästa degen och knåda igenom den med lätta tag och mjölade händer.

Forma degen till tjock rulle (jag gör två limpor) och lägg den på pappersklädd plåt. Jäs cirka 30 minuter.

Grädda först brödet i 250° i 15 minuter. Sänk sedan värmen till 150° och grädda i ytterligare 25-30 minuter.

Spaaaa-dusch

Det kan förövrigt t o m vara så att vi har investerat i en dusch som gör en lycklig(are)? Kolla Hanna Hellquists besök hos Amelia Adamo:

"Mamma målar"

Första lagret av färg är målat på den slammade skorstenen i badrummet.

onsdag 23 februari 2011

Mera veggolänkar


I jakten på mat-tips hittar jag fler vegolänkar. Ska kolla in den nya Vegetarisk vardag >>>

tisdag 22 februari 2011

Göra rätt

Lånad härifrån

Dagens köp


Grodan Boll, Anita och Televinken bilden lånad här


Efter bilbesiktning och lyxlunch med en sovande Agnes åkte jag via Byggreturen. En kassettbandspelare inhandlades. Nu ska jag damma av mina Televinkenband och leta fram batterier och så får Molly (och Agnes) en egen "bergsprängare" på rummet.
Tack...
  • för att färjan var på rätt sida
  • för att bilen gick igenom besiktningen
  • för att renoveringen går över i ett nytt skede = rörkillen är här och jobbar nu....

måndag 21 februari 2011

Massage och olja

Lycka är massage. Jag och Agnes åkte in till stan. A skötte sig utmärkt. Låg på golvet, sov och smålog medan den ömma modern fick hawaiiansk massage. Tack tack tacksam!

Shoppade även olivolja och olivtvål från Palestina på Emmaus. Tummade även på en sjal från Hebron, men jag har sjalköpstopp..... Sjalarna har alltså tillverkats i Hebron, i en av de få fabriker för sjalar som finns kvar på Västbanken (made in China var de som tjänade på det senaste palestinasjalsmodet).

Vill du också ha olja eller tvål? Besök Emmaus i Mariehamn eller beställ på Jord & frihets hemsida eller så kanske du får en flaska i present om jag blir hembjuden till dig. Olivolja är en bra gåbort-present. Ett olivträd i Palestina är en annan fin gåva.

söndag 20 februari 2011

Mat så in i Norden...

Bild lånad från Neerings hemsida



Mat så in i Norden besökte Grythyttan och jag hann se tillräckligt mellan blöjbyten och amning för att få smak på denna plats. I sommar när vi åker till Sverige hoppas jag på en avstickare till Grythyttan.

Dagsfärsk glass, handgjord choklad, ostcafé med blåmögelost....

Läs om de goda platserna här >>>

lördag 19 februari 2011

Ta mig till havet...

Jag - på en strand i södra Israel


Varsågod, här kommer Följeslagarprogrammets nyhetsbrev för januari! I det här brevet kan du bland annat läsa om en palestinsk familjs längtan till havet, om nya länder i EAPPI och om SKR:s bröllopsgåva till Kronprinsessparet. SKR annonserar också för nya följeslagare. Sista ansökningsdag är 28 februari (Sverige).

Klicka på länken för att läsa brevet: http://www.skr.org/download/18.58f663a12dd939780a80001053/Seappinytt+jan+2011.pdf

fredag 18 februari 2011

Bananglass utan socker

Ser möjligheten i mogna bananer...

Jag la in ett par i frysen ca tre timmar (behövs åtminstone tre timmar) och mixade dem sedan mjuka och serverade med "överblivna" chokladsåsen.

När mer enerigi och tid finns ska jag testa denna hallonglass >>>

torsdag 17 februari 2011

Ny länk


Nu har jag länkat till Korta tips om mat för stressade barnfamiljer hos Matälskaren under LÄSTIPS.

Sidan ska kollas in mer när jag får tid ;)

Bland gubbar och gummor

Molly med vinterns första....



och de senaste tillskotten...



onsdag 16 februari 2011

Var tar tiden vägen?

Molly för ett år sedan = drygt 8 månader gammal

Tiden går så fort! I dag är det 1 år sedan Molly satte sig upp ordentligt själv. Tack vare bloggen påmindes jag om det via ett inlägg om de fina same-skorna som vi fått av Mollys gudmor Anna. De passar fortfarande och används vid varje middagsvila och går under namnet Anna-skorna.

Med facit i hand

Med facit i hand inser jag att jag borde skicka en tacksamhetskänsla någonstans för att Agnes förlossning skedde på BB och inte på färjan eller på väg till Mariehamn. Kanske till Johan som eldade på mig och bestämt skulle ha in mig i bilen när jag gick och letade mobilladdare och annat "viktigt".

Barnmorskan som förlöste oss gav instruktioner för hemma förlossning inför ett ev tredje barn när vi diskuterade hur förlossningen gått. PÅ FULLASTE ALLVAR. Jag och Johan satt som bleka skolbarn och lyssnade.

tisdag 15 februari 2011

Tacksam....

  • att butiken här ute i skärgården stängde kl. 18.00 (och inte kl. 17.00 som jag befarade) = morgondagens kaffekopp räddad!
  • att jag inte behöver fly till Europa! Lyssnade på radio i bilen och skäms över EU och världen....

Förövrigt undrar jag hur många gånger Foppa kommer sluta spela hockey...

Snart...



Jag gillar snön, men kan ändå inte låta bli att tänka på sommar med dopp...

söndag 13 februari 2011

Herman Hedning som barnlektyr?


Mollys kärlek till lite annorlunda fortsätter. På toa ligger en blandning av lektyr, men den som Molly bestämt ska läsa är Heeman, dvs ingen mindre än Herman Hedning....

fredag 11 februari 2011

Alfons Åberg

Bilden på favoritboken lånad från adlibris.fi som har en svensksårkig sida på sin finska site = lycka.... (nej, jag är inte sponsrad)


.... och från sovrummet hörs (igen....);

Den ömme fadern: Vi kan läsa en saga till.
Molly: Alfons Åberg

Same procedure as every year...

Egypten

Så här kan det se ut vid ingången till Gamla stan i Jerusalem när israeliska myndigheter beslutat om att stänga Gamla stan för palestinier. Denna avspärrning är ovanför Jaffaporten. Bilden är tagen av min följeslagarkollega Marie Dahl våren 2007.



Här i barnbubblan följer jag utvecklingen i Egypten. Svenska medier bevakar och jag lyssnar framförallt. Analyserna lämnar jag åt andra just nu... Samtidigt funderar jag på alla olika konsekvenser revolutionen har och kan få på hela regionen.
Förra fredagen var exempelvis Tempelberget stängt för muslimska män under 50 år, vilket betydde att muslimska (i detta fall läs palestinier) inte tilläts be på i Al-Aqsa mosken i Jerusalem. Det innebär också att resorna på Västbanken blir svårare då rörelsefriheten begränsas ytterligare.

Kompis


Homer Simpson a la Björkulla >>>

torsdag 10 februari 2011

Historisk dag - händelse nr 2

Allt kakel på badrumsväggarna på plats. I morgon läggs golvet.

I dag dusch och tvätt hos svärisarna, men jag ser ljuset i tunneln men jag tar inte ut någonting i förskott...

Peppar, peppar....

Luggen klippt

Historisk dag!

Mollys lugg ansades av modiga farmor Helena. Jag vågade inte...

onsdag 9 februari 2011

Är Homer Simpson en bra kompis?


Just nu krånglar kameran, men återkommer med bild på hur Mollys kompis ser ut i babymössa...

Ska föräldrar ha åsikter om vilka vänner barnen får umgås med? Kanske.... Jag är dock lite fundersam kring Mollys kärlek till mjukisdockan som Johan vann på Liseberg och som Molly nu knyter allt tajtare band till - Homer Simpson.

Homer blev bara kvar bland mjukisdjur-samlingen som vi la i Mollys rum och nu är han allt mer populär. Han blir lite "avdramatiserad" med olika attribut. Just nu har han en gul stickad babymössa, ibland sockor och ibland blöja.

måndag 7 februari 2011

Agnes första möte

När Molly föddes gick jag in i en babybubbla. Tackade i princip nej till allt och var i princip inte alls aktiv i föreningsliv. Det kändes mer som jobbiga projekt att ta sig ut och tänka annat. Det innebär att jag rensade undan friskt i mina åtaganden så nu har jag egentligen bara ett formellt engagemang (om man nu kan kalla det så) - Feministakademin.

Inför Agnes födsel meddelade jag att jag hoppades komma på den årliga festmottagningen i Mariehamns stadshus den 8 mars, men fram tills dess skulle jag nog lysa med min frånvaro. Så blev icke fallet. Nu är det nästan semester och åka iväg med ett barn. Speciellt Agnes som mestadels sover ännu. Så i kväll var vi på Feministakademins möte.

Vi diskuterade bla upplägget den 8 mars. Är du på Åland då ska du definitivt komma till stadshuset och fira internationella kvinnodagen med lite skumpa och plockmat OCH lyssna till årets feminist. Du kommer nog inte bli besviken. Tidigare har följande personer fått utmärkelsen och hållit ett anförande:

2002 statsrådet Marianne Laxén
2003 författaren och journalisten Maria-Pia Boethius
2004 professor Berit Ås
2005 regissören Suzanne Osten
2006 jämo Claes Borgström
2007 politikern Eva Biaudet
2008 politikern Viveca Eriksson
2009 president Tarja Halonen
2010 filmaren Nahid Persson

söndag 6 februari 2011

Fina fisken?


När jag började äta mer och mer vegetariskt 1995 så fortsatte jag ändå att äta fisk, framför allt för att det gjorde mig till en "lättare" middagsgäst. Jag började dock fundera på att sluta med fisken av etiska och hälsomässiga orsaker. Sedan träffade jag en ålänning och fick en fiskande svärfar som bjöd på godheter från havet. Men det där med fisk är inte helt enkelt.


Utfiskning och gifter både på hemmaplan och från importerad fisk. Det senaste är programmet "Matens pris" som rapporterar om den fisk som många nu väljer istället för torsk - pangasius.
Den intensiva uppfödningen av den populära matfisken kräver stora mängder antibiotika för att hålla fiskarna levande i dammarna där fisken föds upp. Det har lett till att bakterier blivit resistenta.
Läs och lyssna mer här >>>

Åsas linsbiffar

***************
Uppdatering
***************
Pustar ut efter att ha stekt klart biffarna. Varför glömmer jag alltid bort hur lång tid det tar? Agnes visade dock sin sovande sida och Molly är och simmar med Johan.
Mina tips är att lägga i mycket olja (jag tog raps), steka på het platta och inte göra biffarna för stora.
________________________________________________

Kaffe, lite blogg och linsbifflagande.

Just nu lagar jag ett storkok linsbiffar dels till middag i kväll och dels för dagarna när jag och Johan inte längre kan "teama". Det är en viss skillnad att vara två på två barn än ensam....

Det var ett tag sedan jag lagade Åsas linsbiffar och jag minns dem som goda, men nu vet jag inte riktigt om jag lyckas. Har frångått receptet lite, men bjuder orginalet till er nedan.

Åsas linsbiffar
Koka upp 4 dl röda linser och 2 1/2 dl couscous tillsammans med 6 dl grönsaksbuljong. Lägg på locket och låt dra på svag värme, ca 15 min, tills all vätska är absorberad. Ta kastrullen från plattan och låt svalna.

Skölj och ansa 2 salladslökar, hacka fint och lägg i en stor skål. Pressa ned 2 vitlöksklyftor. Skölj 1/2 knippe färsk persilja och 2 kvistar färsk mynta, hacka bladen fint och blanda dem med löken. Rör ned linsblandningen.

Puréa linsblandningen med en mixer eller i en matberedare.

Rör ned ett ägg.

Krydda med 1 tsk spiskummin, 1 tsk paprikapulver, 1 nypa malen kryddpeppar, 1 nypa cayenne, salt och svartpeppar.

Häll upp ströbröd på en tallrik, forma 24 biffar och vänd dem i ströbrödet.

Hetta upp olja och stek biffarna ca 2 min på varje sida.

Lägg på hushållspapper och låt rinna av.

Servera med yoghurt blandat med harissa/sambal oelek/vitlök/mango chutney.

onsdag 2 februari 2011

Pojke eller flicka?

Flicka eller pojke? I Heidi Lunabbas fotografier finns samma barn med två gånger, som ett tvillingpar. Varje barn har fotograferats både som flicka och pojke. Med hjälp av digitalteknik har flick- och pojktvillingen klippts in i samma bild.

Hittade bloggen Feministiska föräldrar och läste om Tvillingar - en intressanta utställning av finska konstnären Heidi Lunabba vid Finlands fotografiska museum i Helsingfors 16 mars -2 2 maj 2011.
Här på holmen så har debatten kring tajta kläder för tjejer även lyfts upp i en lokaltidning där jag blev intervjuad i min roll som mamma och ungdomskonsulent.

tisdag 1 februari 2011

Badrum

Ja, det är det som rör sig i huvudet på en grön mamma just nu.

Hur var det vi tänkte med kaklet, var är ritningen? Den har fått fötter under flytten...

I morgon ska kaklingen (eller vad hur man säger) börja. Snart har vi ett badrum!