tisdag 18 oktober 2011

Ett liv vs 1000 liv

Tänk att det är så stor skillnad på folk och folk. På liv och liv. Idag är fokus på den frigivna israeliska soldaten Gilat Shalid. Fint! Må han sova gott i sitt hem i norra Israel i natt. Ingen människa ska berövas 5 år av sitt liv i fångenskap.

Men hur mår de tusen andra då? Eller de 500 som frivavs idag pch de 500 som ska friges så småningom. De andra - palestinierna. De människor som också har systrar, bröder, föräldrar, barn, vänner. De som också fattas när de inte är hemma. De som inte heller ska berövas år av sitt liv.

Jag vet inte vilken historia de palestinier friges har, men jag vet att det finns tusentals palestiner i israeliska fängelser, några dömda i rättegång andra inte. Enligt israeliska uppgifter fanns nästan 300 personer i vad som kallas adminitrativt förvar i augusti 2011. Inlåsta utan rättegång. Utan tydliga anklagelser. Utan försvar. Utan rättigheter.

En människa är en människa är en människa.

För övrigt "övervakar" FN situationen på plats. Dokumenterar, skriver rapporter om hur muren byggs på palestinsk mark, hur många som dödats och skadas (även här är det nog skillnad på folk och folk), om olivlundar som bränns ned av israeliska bosättare. Fokus är på de område som Israel ockuperar, dvs Gaza och Västbanken. En okupationsmakt har ansvar. Ett FN kan ge rapporter om situationen. Stater kan agera.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar