måndag 29 mars 2010

Tack och hej!

Jag tar Fred Forsells uppmaning i hans krönika "Lägg ned internet" som "skyll" för att ta bloggavslut/paus.

Idén var ju att blogga solidatiskt om grön barnmat. Desto säkrare jag blir i min matlagarroll, desto mindre intresse tror jag det finns för att höra om våra matintag. Jag börjar helt enkelt glömma hur det är att vara grön. Mostiden börjar snart närma sig sitt slut, våren kommer och ska avnjutas fullt ut.

Ha en skön vår!
___________________________

Förresten;

Läs om situationen i The holy land!

  • Från följeslagarprogrammet >>>
  • Blogg från Hebron >>>
  • Blogg från Jerusalem & Betlehem >>>
  • Blogg från Israel >>>
  • Bloggen Everywhere om Israel >>>

här en länk direkt till text om mitt möte med denne bloggare >>>

Förresten 2;

Läs om föräldrarskap och tankar på Verkligt - mitt eget Ring P1 >>>

söndag 28 mars 2010

Matens pris



Har du matfyndat? Till vilket pris?
Läs och lyssna på Matens pris >>>

Jag ser gräs...

sa sambon glatt när han kom in igår. I dag när M rullades ut för att sova ställde jag henne på den där lilla plätten gräs. Jag såg också de grangrenar jag lagt skyddande över landen. Jag tror dock inte att min salvia överlevde under all snö. För att få smaka på Palestina får jag helt enkelt köpa en ny salvia, eller meramia som man kallar det i The Holyland.

Färsk salvia i svart te och en rejäl dos socker och jag är i Hebron.
Citron och lime-te och jag är i Genève.

Smakminnen är magiska.

Tillägg! Någonstans har jag läst att man inte ska inta salvia när man är gravid...

lördag 27 mars 2010

Risotto som ger stort gap

Tidigare utlovade risottorecept. Egentligen inget avancerat men om ni är som jag är det skönt att ha ett recept.

Risotto
från 8 månader
½ gul lök
3 champinjoner
½ dl avorioris
1 dl kokande vatten
två klickar smör
ca 1 tsk riven parmensan

Hacka lök och svamp smått. Smält smör och stek på svag värme. Häll på ris och hett vatten (tack vattenkokaren). Sätt på lock och låt puttra på låg värme i ca 20 minuter. Späd med mer vatten om det behövs.

Andra omgången la jag i lite gröna ärtor på slutet för att få lite extra innehåll och färg.

Rör ned lite extra (osaltat) smör och servera med lite riven parmensan.

fredag 26 mars 2010

Utskitet äppelmos

Jaha, ny dag nya möjligheter!

När jag så fint stolpade upp Mollys hålltider la jag in en brasklapp om att småbarns rutiner oftast bryts just när de blivit rutiner och tur var väl det. Idag vaknade hon kl. 6 och hade inga planer på att somna om. Kl. 8.30 fick vi avbryta grötätandet och sova 1,5 timme istället och jaaa... på den vägen är det.

Själv är jag ett utskitet äppelmos... I förrgår skar jag mig ordentligt i långfingret så jag har inte duschat sedan dess OCH redan då var det dags för en dusch om man säger så. I kväll SKA jag dock fira fredag med en dusch, med plastpåse eller vad det nu får bli för lösning.

För att fortsätta på temat utskitet äppelmos och koppla det till trötthet kan nedanstående händelseförlopp beskriva mitt allmäntillstånd;

När jag gjorde i ordning mellanmål till Molly i förmiddags tog jag fram ett påbörjat granatäpple ur en påse. När jag några sekunder senare ser påsen igen började jag fundera på var påsen kom ifrån. Ytterligare några sekunder (allt för många) senare trillar poletten ned och jag inser att det var den påsen granatäpplet låg i. Det är då jag bestämmer mig för att den här dagen ska jag göra saker i lugn takt.

Annars kanske jag gör så att den fascinerande (!?) Anna Carlsson och hennes debattartikel om sin doktorsavhandling måste byta titel till "Hemmamammorna är livsfarliga för barnen".

Se debattinlägg av denna Anna här Hemmapapporna är livsfarliga för barnen >>>

onsdag 24 mars 2010

Vad är problemet med lite bosättningar?

Bilden i mitten är från Hebron. Mannen med den röda kepsen är med i Christian Peacemaker Teams CPT och är en av de människor gjorde stort avtryck på mig när jag träffade honom i Hebron januari 2007. Han är en ekobonde från USA som valt att gå med i CPT likt andra går med i militären.


På nyheterna pratar man om toppmötet mellan Israel och USA, om bosättningar och Östra Jerusalem. Om du aldrig har sett hur det ser ut på Västbanken med alla bosättningar vill jag tipsa om denna film som jag hittade hos en bloggare.

Jag känner igen grunden från FNs kartor, men filmen är gjord av en amerikansk organisation. Det tar dig 2 minuter att få en bild av vad som är problemet med de israeliska bosättningarna (= allt från israeliska husvagnar till stora bostadsområden på palestinska Västbanken).

Sätt på ljudet och klicka här >>>

mammaLEDIG

Idag gjorde jag det igen... Tog ut stolstolen, satte den i snön och slog mig ned i sällskap med kaffemuggstermosen fylld med ljuvligt lent kaffe, Fazer russin och nötter, Camilla Läckbergs senaste och bara njöt.

Det heter väl föräldrarLEDIG?

Efter 30 min vaknade dock Molly och skrek lite. Ny napp och sedan somnade hon om, men då kom jag ihåg mina "måste" och packade ihop och gick in och tog mig an uppgifter med ny energi.

tisdag 23 mars 2010

Välgörenhet eller skadestånd?

Kloka Soledad Piñero Misa i SVTs soffa i diskussion med Göran Lambertz om välgörenhet som ersättning eller komplement till samhällets stöd för utsatta.

Ta dig tiden och se här:

Kolla även in Soledads spännande företag
Diferencia >>>
Retoy >>>

måndag 22 mars 2010

Världsvattendagen


Stort att bo i den del av världen som kan skruva på kranen och ha rent vatten där... Tacksamhet!

Lånat från den där ansiktsboken:


A ska prata om Världsvattendagen på samling i skolan. 884 miljoner människor saknar rent vatten och 2,6 miljarder tillgång till sanitet.Varje dag dör 4000 barn i sjukdomar orsakade av brist på rent vatten. Hoppas du också uppmärksammar Världsvattendagen, och börjar agera för att lösa våra utmaningar.

söndag 21 mars 2010

Uppdatering på matfronten

Dags för lite uppdatering på matfronten så här när 9 månadersdagen passerats och 10 månader närmar sig. Nya smaker:

Björnbär
Köpte fryst och serverade som plockmat. Perfekt när Molly kan plocka själv. Mindre perfekt är kladdet, men men... Nu använder vi en "matjacka" (tack Mia!) och en hacklapp.

Äggplanta
Skalade och skar i bitar, kokade mjuk, mosade och smaksatte med lite olivolja och riven parmesan. Helt OK enligt Molly.

Svartrot
Skalade och skar i bitar. Kokade med potatis, palesternacka och morot. Kanske smaken försvann med de andra grönskaerna, men Molly åt. Svartroten är rikt på järn.

Svamp
Gjorde en risotto som fick Molly att öppna munnen likt en flodhäst. Återkommer med receptet.

Quinoa
Kokade en blanding av röd och vit quinoa som innehåller en hög andel protein, är rikt på vitaminer, mineraler och andra nyttiga näringsämnen. Molly åt tillsammans med rotsaksmos.

torsdag 18 mars 2010

Hålltider

Som grön mamma blir man ju alltid lite nyfiken på hur andra gör, hur andra familjer och barn får ihop vardagen, vilka tider barnen sover, mattips osv. Jag träffar några andra föräldrar, främst mammor och utbyter tankar, tips och våndor.

Inför lördagen då jag ska vara borta hela dagen vill sambon ha Mollys hålltider nedskrivet så jag passar på att dela dem med er också. Så här ser de ut just nu. Rutiner verkar ju ändra så fort det blivit just rutiner...

kl. 6-7 Molly vaknar (ammar om det är vid kl. 6 och så hoppas jag att hon ska somna om.... Att sluta amma är nästa utmaning...)

kl. 8.15 Molly och jag sätter oss ned för att äta gröt (oftast havre- eller råggröt) med aprikospuré eller katrinplommonpuré.

kl. 10.00 fika med frukt/bär och bröd/kex

kl. 10.30 Molly somnar ute

kl. 12.30-13.00 börjar lunchserveringen

kl. 15.00-15.30 brukar eftermiddagsluren börja

kl. 16.00 fika med frukt/bär och bröd/kex

kl. 18.00 Middag

kl. 19.30 Industrigröt med frukt/bär

kl. 20.00 Amning och godnatt

onsdag 17 mars 2010

Barr i maten

När Litteraturdagarna är över ska jag kolla in "Barr i maten". Råkade hitta den när jag sökte info hos Vi föräldrar som har "Matveckor".

Så här skriver han där:

”Jag är pappaledig med mina tre barn ( 1+2½+4½ år) under våren 2010 och eftersom jag älskar att laga mat ute i naturen har jag startat "Barr i maten". Jag presenterar varje vecka ett recept och en geografisk plats på vår webbplats www.barrimaten.se. Om man är hemma med sitt barn, eller för den delen även utan
barn, anmäler man sig bara och tar med sig sin del av alla ingredienser. På fredag lunch står jag och mina barn där i skogen och väntar med en brasa och lite grytor, sen kommer det likasinnade med ingredienser som vi kokar ihop till nått gott. Vi har nu träffats 8 gånger av 16 och lagat allt mellan fisksoppa och risotto, och varje gång på ny plats i Tibros skogar.”

tisdag 16 mars 2010

Plättar - en riktig höjdare

Jag stekte plättar till Molly häromdagen. Sedan råkade jag ställa dem lite för nära henne så medan jag vände ryggen till och funderade på om jag kunde ge henne en hel plätt eller om jag skulle skära i mindre bitar hade hon redan försett sig själv. Hon höll en plätt i näven som hon med hyfsad precision förde till munnen och smaskade i sig.

Jag glömmer alltid hur man ska göra för att undvika klumpar i smeten så jag skriver receptet nedan.

Plättar (från 8 månader)
Räcker till en bebis och smakprov till en matande förälder...
1 ägg
2½ dl mjölk
1½ dl mjöl (dinkel)

Knäck ägget i bunken och vispa ihop. Häll i hälften av mjölken och mjölet. Vispa till en jämn smet. Häll på resten av mjölken. Jag stekte med lite rapsolja.

måndag 15 mars 2010

Laddar för litteratur



Laddar inför Mariehamns litteraturdagar med Susanna Alakoskis Sommar i P1

Insert att jag delar erfarenheten med författaren av att ha fått mitt liv "förstört" av att läsa genusvetenskap, samtidigt som vi tackar alla feministiska forskare för det.

Jag fattade mer än jag gjort i hela mitt liv när jag läste genusvetenskap. Och det gjorde att jag brukade få gråtattacker i flera år. För mönstret gjorde ont. Framförallt var jag en del av det själv.
Ta färjan, bilen, cykeln, benen till Mariehamns vackra bibliotek den 19-21 mars!

söndag 14 mars 2010

Söndagsbön om kraft, mod och visdom

Stanna upp, fyll på, kom ihåg...

Ge mig kraft att acceptera det jag inte kan förändra

mod till att förändra de saker jag kan

och visdom nog att förstå skillnaden mellan de två.

//Frans av Assisi

torsdag 11 mars 2010

Ahlan wa sahlan solen!

Ja, vad rör sig i huvudet på en grön mamma?

Sorg och frustration över nyheterna från The holy land. Israel välkomnade USAs vicepresident Biden till landet med att meddela att man bygger nya bostäder i de bosättningarna som finns i Östra Jerusalem. Min erfarenhet är att Israel åtminstone säger att man ska sluta bygga eller att man ska utrymma bosättningar, men sedan råder en helt annan verklighet på plats.

Tacksamhet över solen! Jag gjorde sällskap med Molly idag när hon rullades ut för sin långsömn. Solstolen släpades fram, täckbyxor på, kaffetermosen fylldes och sedan satt jag i solen och njöt, läste I bergen finns inga herrar och nu känner jag mig påfylld av energi.

Påfylld blev jag också av besöket hos Elliot igår. Ibland blir det så bekvämt att hålla sig hemma, men när man väl kommer iväg utanför hemmets väggar ger det ofta mersmak. Es mamma bjöd på kaffe och kladdkaka, Molly och E rumlade runt på golvet, tog varandras leksaker, drog lite i tröjorna och kollade på varandra så där förundrat nyfiket förvånat över att det faktiskt finns fler små bebisar. E försökte visa Molly hur man tar sig ned för ett trappsteg, men det krävs nog lite mer träning. E gled smidigt ned medan Molly inte riktigt förstod att här är det höjdförändring.

När Molly vaknar ska jag steka plättar. Har varit kvar så länge i mosandet så jag har nästan glömt att hon kan äta andra saker nu. Hon behöver också få testa andra saker och mer rena smaker där allt inte är sammansblandat. Det märktes igår när jag serverade fisk och potatismos med ärtor och rårivna morötter. Det gick väl sådär för att kort sammanfatta de hela i ett hyfast positivt sken.

onsdag 10 mars 2010

Boktips: I bergen finns inga herrar



Molly fortsätter att intressera sig för böcker med fokus öster ifrån. Anna Lena Lauréns "I bergen finns inga herrar" måste klassas som ett bra val.





tisdag 9 mars 2010

Hipphipphurra! Jag fyller 9 månader idag

Molly gästbloggar

DETTA HAR HÄNT

Efter otal olika inläsningar om barnmat bestämde mamma sig för att samla recept och annat passande på en blogg. I huvudet på en grön mamma startades alltså i en anda av behov att samla kunskap eftersom det säkert finns fler sköna gröna mammor och pappor.

Jag ätit mig igenom ett otalig olika
puréer och mos. Nu börjar mamma och pappa severa mat med lite mer tuggmotstånd och det är väl OK, men jag gillar fortfarande mosat - gärna med vitlök i. Det bästa med de där lite större bitarna är att jag också får hålla i en del saker själv och stoppa i munnen. Inte helt enkelt, men jag försöker förklara för mamma och pappa att om jag får försöka många gånger och gärna kladda lite så lär jag mig. Pappa brukar ge mig extra smörgåsrån när bara han och jag äter. Mamma säger att det är kex och att de är för fika. Hon är från Sverige och där fikar man mycket. Kanske därför hon försöker vara hård på det där.

Ibland vill jag inte äta om jag inte får vara delaktig och hålla i en egen sked. Mamma om någon borde ju veta att hur det där med delaktighet fungerar, men ibland glömmer hon och då behövs en liten påminnelse.

Efterrätten är en höjdare, banan går alltid in och det är ju bra att mamma och pappa handlar eko-bananer både för miljön och näringsinnehållet. Det senaste i efterrättsväg är passionsfrukt. Lite slemmig men en riktig höjdare gärna blandat med lite banan. Andra nya saker jag ätit under den senaste månaden:

Sej
Jag bor ju på en ö så det är nog bäst att jag lär mig äta fisk. Min farfar brukar lägga nät så det är ju kul att äta vad han fångat.

Tofu
Jag gillade det, men fick nog lite mycket på samma dag. Magen blev liksom lite hård.

Tomat
När jag och mamma åkte färja fick jag smaka lite plock från hennes tallrik. Bland annat tomat som inte var tillagad var en god sak att smaka.

Grädde
Hos mammas kompis Frida fick jag smaka lite grädde. Kul konsistens! Jag fick bara lite för man ska vara försiktig med
mjölkprodukter så här i min ålder, men lite smakprover tycker mamma är OK.

Messmör
Min mormor är helt galen i messmör så jag fick prova lite på en macka när jag var där och hälsade på. Det gick ned, vad annat kan jag säga. Lite speciellt och sötare än vad jag brukar få men tydligen var det mycket järn i det så mamma sa att det var OK fast det är en mjölkprodukt.

Burkmat
Mamma köpte burkmat igen när vi skulle resa. Alltså - jag gillar det inte. "Kolla hon får nästan kvälvningar ropade mormor" och så slutade den matstunden. Jag förstår att det kan vara praktiskt med de där burkarna men hittills här jag inte smakat någon som fallit mig i smaken.

I väntan på granatäpple
Mammas kompis Yulia tipsade om granatäpple så nu har vi det hemma och snart ska jag få prova. Perfekt plockmat tydligen.

Annat uppdatering
När jag fyllde 7 månader samlades de olika råvaror som jag ätit i ett blogginlägg
>>>
Efter åtta månader uppdaterades listan
>>>

Kram Molly

måndag 8 mars 2010

Jaha, fira 8 mars med att raka benen?




Började Internationella kvinnodagen med att gå upp tidigt med Molly som inte kunde vänta med att fortsätta utveckla sin nya talang - att ställa sig upp med stöd. Nu händer det saker varje dag. Blir helt uppspelt!

Så här på kvinnodagens 100-årsdag hann jag ta en lugn dusch innan sambon åkte till jobbet. Med rakhyveln i handen for en reflektion i huvudet; Jaha, fira 8 mars med att raka benen? Kändes lite som att trampa på alla kvinnor och män som kämpat för kvinnors rätt till ett självständigt liv. Bestämde mig sedan för att frågan är större än så. Vet inte om jag känner mig trovärdig, men men.

I mailen kommer statistik och brandtal för empowering av kvinnor.

I kväll firar jag med "Årets feminist" Nahid Persson i stadshuset. Har du möjlighet att vara med så hoppas jag att vi ses där. Start kl. 18 med mingel, bubbel och tilltugg.

Årets feminist är...


Nahid Persson utsedd av Feministakademin med motiveringen:

"Jag är engagerad i människofrågor” säger Nahid Persson. Hon är flyktingen som fick vänta i 17 år på att våga åka hem till sitt älskade Iran, den politiska aktivisten, framför allt dokumentärfilmaren som genom sitt arbete visat oss delar av mänskligheten man inte ofta ser, än mindre talar om.

I sitt arbete har hon envist dragit undan slöjor, inte bara från så känsliga ämnen som prositution och missbruk i Iran, utan från sitt eget förflutna, sina egna fördomar och sitt lands historia. I den långa intervjun med Farah Diba visar Nahid Persson därtill
att det finns förståelse, insikt, till och med förlåtelse att hämta hos människor man hatat och föraktat.

Nahid Persson visar med sitt arbete att feminism är just detta att vara engagerad i människofrågor, att envist utforska det innersta, det fördolda och det föraktade, både hos sig själva och hos andra. Vi är stolta över att utdela priset som Årets feminist 2010 till Nahid Persson, för hennes bilder låter oss helt enkelt inte vara ifred. Hon tvingar oss att se.

Perspektivbyrån

Mollys gudmors kompis bloggar på Perspektivbyrån och delar med sig av sina tankar kring "genuspanik och frånvaro av normkritiska perspektiv" så som hon upplevde det under graviditeten och första tiden som mamma.

Igenkänningsfaktorn är stor.

Läs inlägget här >>>

fredag 5 mars 2010

Klappa händerna

I morse fick Molly till det. Nu klappar hon händerna :) Jag är uppvuxen med Mora träsk så jag sökte fram "Klappa händerna" och Molly var med på noterna.

Mora träsk texthäfte >>>

Uppdatering på matfronten: Tofu

Med tanke på att idén med bloggen var att samla erfarenheter från Mollys första mosmattiden så är det lite tunt på den fronten. En uppdatering:

Tofu
Blandade tofu i mos av morot, jordärtskocka och ... någonting mer. Molly åt med god aptit. Kanske lite för god apriti för sedan blev hon hård i lilla magen. Tips! Ge lite i introduktion (kanske en självklarhet) och ge inte två portioner samma dag, vilket kanske också en självklarhet, men jag blev så till mig när hon gillade.

Jag och sambon passade på att marinera tofu och steka. Riktigt gott!

torsdag 4 mars 2010

Nyttiga blåbär

Bild från Sveriges radios hemsida. Foto: SVT/Kjell Gustavsson


Så här i Vasaloppstider passar vi på att äta blåbär. En fröjd att ha bären jag plockade i somras i frysen. Nu minns jag knappt myggen och ryggen...



I Meny i P1 kan man höra om nyttigheterna som blåbär innehåller. Molly behöver lite banan till de lite sura blåbären för att hon ska gapa stort.

onsdag 3 mars 2010

Jenin

Jag har aldrig varit i Jenin, ändå verkar staden på norra Västbanken ständigt slå följe med mitt liv, eller kanske jag med staden. Nu läser jag in mig inför intervjun i morgon med Marcus Vetter som gjort dokumentären A heart from Jenin.

Senast Jenin satte avtryck hos mig var 2002. Samtidigt som jag var i kommissionen för mänskliga rättigheter i Genève april 2002 stängdes Jenin av. Israelisk militär gick sedan in i staden och olika ryckten spreds om vilka övergrepp som pågick. Detta mitt under kommissionens arbete. Här satt företrädare för världens stater i Genève och antog resolutioner mot övergrepp samtidigt som Jenin var en avskuren stad. Mycket fokus i Genève kom att hamna på situationen i Jenin, men med lite resultat. Tyvärr ett drag som FN ibland hamnar i när FN inte är mer än vad en enskild stat anser vara rätt. 1+1=3 stämmar inte alla gånger, utan kan rent krasst bli 2 eller inget alls. Min fina bild av FN fick sig en törn då :/

Inläsningen inför morgondagens filmvisning har iallafall givit många tankar.

Rekommenderar varmt This is Jenin med starka texter och bilder >>>

måndag 1 mars 2010

Vera filmfestival


Planerar hemresa i morgon tisdag - om vädret tillåter. På torsdag måste jag iallafall vara hemma för då ska jag medverka på den 13:e upplagan av Vera filmfestival en kort- och dokumentärfilmfestival. Efter visningen av A heart from Jenin ska jag medverka i ett Skype-samtal med regissören Marcus Wetter som just nu befinner sig i Jenin. Intressant!

Arrangörerna har som vanligt lyckets få ihop ett imponerande program.
Läs hela här >>>

Bilder från Gaza

Tält uppsatt på ett förstört hem i Gaza,
vilket visar på vikten av att stanna nära sitt hem.
Foto Aida Alibegovic Diakonia

Åsa tipsade mig om ett bildspel från Hbl "Gaza - ett år efter", foto av Tor Wennström och text Richard Nordgren.

Se bildspelet här >>>