torsdag 20 oktober 2011

En kopp gift?

Kaffe (och bananer) tillhör de allra mest besprutade livsmedlen i våra butiker så det känns extra viktigt att välja ekologiskt. Nu bor jag i världens mest kaffedrickande land (per capita) och är född i världens näst mest kaffedrickande land så valet av det lilla paketet kan göra skillnad.

Flera av bekämpningsmedlen som används vid kaffeodling är förbjudna i Sverige, som parakvat, som kan leda till akuta förgiftningar och till och med dödsfall bland odlarna.

Trots det galna i att använda alla gifter så väljer ändå en sån som mig (= de som påstår sig tycka att det är väldigt viktigt att köpa KRAV eller Fairtrademärkt kaffe) bara att göra det vid var femte paket. I allafall enligt en undersökning som redovisas på radioprogarmmet Klotets hemsida.

Om det och mycket mer kan du läsa om på Klotet. Här finns länkar att läsa vidare på och så klart kan du lyssna på programmet.

Fundera på vem du vill vara vid butikshyllan nästa gång! Vill du välja KRAV?

3 kommentarer:

  1. Åh vad trist att det bara är var femte av de som ändå är intresserade som köper Krav/Fairtrade. Jag dricker själv inte kaffe, men försöker att påverka maken när han handlar.

    SvaraRadera
  2. Bra inlägg vännen, ska skärpa till mig med kaffet så jag blir en av de fem men bananer blir alltid rättvis. + fairtrade och finns inte det så köper jag inga...

    SvaraRadera
  3. VINDRUVOR vill jag lägga till på den listan också, de är sjuk mycket besprutade. Bananer har ju i alla fall ett skal. Jag köper det mesta ekologiskt men vissa saker köper jag över huvud taget inte om det ej finns eko, och på den listan ligger vindruvor överst.
    Vid den här tiden på året finns det ekologiska till vettiga priser, resten av året...ja då får man väl äta något annat helt enkelt.

    SvaraRadera